Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Středy kružnic-vnější a vnitřní dotyk kružnic

Od: mul odpovědí: 6 změna:

Dobrý den rádcové. Mám úkol z matiky a nevím si s ním rady. úkol zní takto: Kružnice k má střed S a poloměr 4 cm. Popiš co nejpřesněji, jaký útvar vytvoří středy všech kružnic, které mají poloměr 1 cm a mají s kružnicí k za A) vnější dotyk a za B) vnitřní dotyk. Předem děkuji všem co mi poradí.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A) Takto je vytvořena kružnice o poloměru 5 cm

Protože 4 + 1 = 5

B) Takto je vytvořena kružnice o poloměru 3 cm.

Protože 4 - 1 = 3

hodnocení

1x

Zdravím.

Škoda, že tady již řešení zazněla. Poradil bych tazateli-tazatelce jak postupovat při hledání množin bodů dané vlastnosti. Pokud si načrtne zadání - v tomto případě kružnici a k ní několik kružnic požadované vlastnosti (s jejich středy) - jistě mu-jí neunikne, že hledaným útvarem (množinou středů kružnic požadovaných vlastností) je skutečně kružnice, soustředná s danou kružnicí a s poloměrem za A) 4+1 a za B) 4-1 ... A pak by zřejmě následovalo uspokojení z dobře vykonané vlastní práce (byť by závěry byly někým potvrzené)...

dominikbnp*
A to má být jako důkaz, že je to skutečně kružnice, načrtnout si pár bodů?

Zdravím.

Nevšiml jsem si, že by v zadání bylo uvedeno popiš a dokaž ...

hodnocení

0x
Máme množinu středů hledat co nejpřesněji. Podle mne k tomu patří i zdůvodnění. Jak to rovnost 4+1=5 vlastně zdůvodňuje? A 4-1 =3 by možná chtělo doplnit nerovností 1>0 (a vysvětlit).
(Takže možná není tak docela pravda že řešení už zaznělo.)

Zdravím.

V zadání je uvedeno: "Popiš co nejpřesněji jaký útvar vytvoří středy všech kružnic...". Co chybí na konstatování (aby byl popis co nejpřesnější), že hledaným útvarem je kružnice s poloměrem 4+1 cm (v části A úlohy), soustředná s danou kružnicí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]