Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pane Svobodo/pane Svoboda

Od: lukas7 odpovědí: 11 změna:

Chtěl bych Vás požádat o vysvětlení. V jednom pravopisném cvičení jsem měl vybrat z těchto dvou možností: vážený pane Svobodo/vážený pane Svoboda,...

Která varianta je správně? Lze obě varianty použít? Musí se příjmení také skloňovat? Děkuji moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jeka
hodnocení

6x

Správně je jednoznačně pane Svobodo. Pane Svoboda nikoliv.

hodnocení

5x

Příručka ÚJČ: "V kultivovaných spisovných projevech psaných i mluvených bychom měli oslovovat 5. pádem. Užití 1. pádu je zde považováno za projev nezdvořilosti, značné neformálnosti a nepřiměřené familiarity." prirucka.ujc.cas.cz/...

donpapa
hodnocení

2x

Přesně tak. I drtivá většina příjmení se skloňuje. Takže voláme pane Svobodo!

joudic*
hodnocení

2x
Hele pane Svoboda, jestli ten vas cokl bude furt stekat, tak te svini hodim maso s jedem... // Dobry den pane Svobodo, prosim sednete si, moje kolegyne vam jiz vse vysvetlila, az si smlouvu prectete, tak tady na predposledni strane smlouvu prosim podepiste... asi tak ;)

hodnocení

1x

Sorry, jak se skloňuje moderátorka Emma Smetana *hi*

Podle vzoru žena?

Křestní jméno podle vzoru žena, příjmení nijak. ascestinaru.cz/...

Bez Bedřicha Smetany, ale bez Emmy Smetana. *zed*

Tohle je trochu na palici - potkal jsem pana Smetanu a paní Smetana. *bzum*

Nevím proč někdo musí stále vymýšlet ptákoviny a v zájmu "světovosti" prznit češtinu.

mate59

To je móda, aby se neposraala.

hodnocení

0x
Svoboda vzor předseda, předsedo,Svobodo...pane Svoboda je nespisovné až familiární

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]