Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební průmka nebo gympl?

Od: simo* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, letos jsem v devítce a mám se rozhodnout na jakou školu. Váhám mezi gymplem a stavební průmyslovkou. Známky mám zatím výborný,ale bojím se, abych se potom neutopil v matice. Poradíte mi prosím, díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Vnuk vystudoval stavárnu a pokračuje na VŠ - stavební obor. Vnučka ze stavárny utekla ve třetím ročníku, ale dálkově nakonec maturovala na obchodně-právní. Mladší vnučka vystudovala gympl a pokračuje na VŠ humanitního směru. Takže skutečně záleží na tom, co bys chtěl v budoucnu dělat. Jestli jsi dobrý student a máš podmínky pro studium na VŠ (školné apod.), tak by asi byl lepší gympl a v průběhu studia si můžeš ujasnit budoucí povolání. U nás vítězila stavárna z toho důvodu, že jejich taťka je také stavař. :)

durancea*
hodnocení

2x

Všechny názory přede mnou mají pravdu. Jasně že nepoznáš, zda jednou budeš na VŠ "mít" (ač dnes mám občas pocit - parafráze k tomu, že všichni mají gympl :)) , že dnes už snad má každý i tu "vejšku" :)) ... a je otázkou, kdo se jak v životě uplatní).

Popřemýšlej, co by Tě bavilo - já humanitní typ, tak gympl a VŠ humanitního směru, manžel měl textilní průmku a textilní VŠ, moje sestra průmku zahradnickou a pak zahradnickou VŠ - proč to píšu: směr (stavební, geodet ap. ) je dobré si ujasnit předem. Na VŠ textilní se dostaneš z textilky či gymplu (teda nyní obor asi na nic), na zahradnickou taky hlavně ze zahradnické či z gymplu. Málokdo půjde ze stavební průmky na třeba strojárnu VŠ plně připraven. Stejně tak třeba na humanitní VŠ, lékařské, práva ap. se dostanou většinou gympláci, nebo to chce silného jedince, co se zatvrdí a dostuduje potřebné k přijímačkám sám.

Gympl Tě připraví všeobecně, všechny předměty do hloubky, ovšem té teoretické (že je esterifikace zmýdelňování jsem se nedozvěděla a k životu to teda nepotřebuju) - v prváku na VŠ moje sestra i manžel "plavali" v chemii, neb jim učivo průmyslovky evidentně nestačilo (VŠ nastaveno dost teoreticky), naopak ve vyšších ročnících, kde se bral už ten obor, se cítili vůči gymplákům líp, připraveněji.

Musíš asi popřemýšlet, jak vidíš další budoucnost, je to i o penězích, zda budeš na další studia mít zázemí atd. Těžko odhadneš, co Ti půjde a nepůjde, známky něco ukazují, ale ne jistotu, navíc v době ZŠ /SŠ se člověk mění - zvlášť kluci se specifikují na určitý obor, kde můžou být dobří. Matice nerozumím, popřemýšlej, zda máš ty známky "vydřené", nebo Ti to "ujíždí" třeba nepozorností nebo že potřebuješ k pochopení delší čas ap.

marenka*
hodnocení

0x

Já bych zvolila stavební průmku. ;) Ono gympl má dnes skoro každý, přijde mi spíš jako přípravka na vysokou školu. Stavební průmyslovka už je specializovaná a když u budoucího zaměstavatele uvedeš, že jsi vystudoval stavebku, hned bude vědět, kam Tě zařadit. Já to vidím u dcery a její kamarádky. Naše holka chodí na průmku, specializace na informační a výpočetní techniku, kamarádka na gyml. Už v druhém ročníku je znát velký rozdíl v předmětech, které mají.

hodnocení

0x

Asi by to chtělo uvažovat i o tom, co pak. Když na vysolou, tak možná gympl, zvlášť jestli by měla být humanitního zaměření (když se tedy obáváš té matiky, ale on čert není tak strašný, jak ho malují). Pokud tímto chceš svá školní léte zakončit, tak ano, ale proč stavební a ne třeba elektro? Rozumněj, neroozmlouvám ti ani jedno, ale radím, aby ses zamyslel, co raději.

doplněno 11.10.10 14:25:

Jinak průmyslovka samozřejmě nevylučuje následnou vysokou, jen to na ní případně můžeš mít těžší; případně, podle zaměření.

raadek*
Nevim jak je to teď, ale když jsem studoval stavárnu tak třetina předmětů měla základy v matice. Jestli tě nebaví, tak tam rozhodně nechoď, protože je to vážně síla. Počítej taky s tím, že jako mistr budeš mít velkou zodpovědnost a vycházet s dělníky není zrovna procházka růžovou zahradou. Můžeš jít taky k geodetům nebo k prknu, ale ti zase nejsou tak dobře placeni. Je to jenom můj názor. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]