Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brynza nebo bryndza?

Od: frantaov odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
je tu někdo ze Slovenska? Říká se správně brynza nebo bryndza? Nebo to v každém kraji říkají jinak?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

8x

Brynzu jsem zatím neviděl, Bryndzu mají všude... :)

Brynza nebo bryndza?

Kupodivu vyrobená na Slovensku s popisky v jazyce slovenském;)

22.05.20 13:26

A brynza

Brynza nebo bryndza? #2
Brynza nebo bryndza? #3

hodnocení

2x

Dobrý den,

podle SSJČ je správně pouze varianta bez D, tedy brynza.

jezevec*

Problém je v tom, že v tomto případě jde o jazyk slovenský, nikoliv český... *smich* Brynza je počeštěný tvar původní bryndzy.

No a? Z dotazu není zřejmé, zda se týká "správné slovenské", nebo "správné české" verze.

Ale hlavně že se mi vytlemuješ.

Dotaz byl zařazen do rubriky cizí jazyky a uveden slovy: Je tu někdo ze Slovenska?
jezevec*

Sorry, ale vzhledem k tomu, že se tazatel hned v první větě ptá, jestli je tu někdo ze Slovenska, tak si troufnu tvrdit, že mu nejde o správný tvar slova v mandarínské čínštině...

I tak je prasárna se respondentovi vytlemovat, obzvlášť používá-li akademické zdroje, což 99% zdejších respondentů nedělá.

liska5

Dnes jsem koupila na farmářských trzích od Slováka z Žiliny Bryndzu. Tak to bylo na cedulce.

Myslím, že se píše obojí, i v radiu to řešili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]