Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda by mi někdo pomohl určit všechny větné členy tohoto souvětí:
Vzduchem neustále poletovaly desítky kaprů různývh velikostí a někteří z rybářů, kteří si nedali pozor, se na nás usmívali celí zcákaní od hlavy až k patě.
Mám něco doplněno, ale myslím, že je tam spoustu chyb a u něčeho si nevím rady, pomůžete mi?
Vzduchem neustále poletovaly desítky kaprů různývh velikostí a někteří z rybářů, kteří si nedali pozor, se na na nás usmívali celí zcákaní od hlavy až k patě.
Vzduchem - PU místa; neustále - PU způsobu; poletovaly - přísudek; desítky - podmět; kaprů - přívlastek nesh.; různých - přívlastek shod.; velikostí - přívl. nesh.; někteří - podmět; z rybářů - přívlas. nesh.; kteří -?; si nedali - přísudek; pozor - předmět (4.p.); se usmívali - přísudek; na nás - předmět (4.p.); celí - přívl. shod.; zcákaní - přívl. shod.; od hlavy až k patě -?
Pomoci neznamená, že to za vás uděláme.
Důležité je umět se na každý větný člen správně zeptat. Zopakujte si tedy, jak se ptáme na podmět, přísudek, předmět, příslovečná určení aj. Pak už to půjde samo.
Některé slovní druhy větnými členy samy o sobě nejsou. Které to jsou?
Mám něco doplněno, ale myslím, že je tam spoustu chyb a u něčeho si nevím rady, pomůžete mi?
Vzduchem neustále poletovaly desítky kaprů různývh velikostí a někteří z rybářů, kteří si nedali pozor, se na na nás usmívali celí zcákaní od hlavy až k patě.
Vzduchem - PU místa; neustále - PU způsobu; poletovaly - přísudek; desítky - podmět; kaprů - přívlastek nesh.; různých - přívlastek shod.; velikostí - přívl. nesh.; někteří - podmět; z rybářů - přívlas. nesh.; kteří -?; si nedali - přísudek; pozor - předmět (4.p.); se usmívali - přísudek; na nás - předmět (4.p.); celí - přívl. shod.; zcákaní - přívl. shod.; od hlavy až k patě -?
Výborně, mám to skoro stejně, takže přinejhorším tam budeme mít chybu (nebo jen jeden z nás).
"vzduchem" - váhal jsem mezi předmětem (je zasažen činností létání) a PUM, tak uvidíme.
"kteří" by mohl být podmět vedllejší věty přívlastkové;
"zcákaní" je podle mého tzv. doplněk (byli zcákaní po dobu, kdy se usmívali);
"od hlavy až k patě" je podle mého názoru příslovečné určení míry.
Zbytek máme stejně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.