Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dopočítat strany?

Od: honzavoracek odpovědí: 12 změna:
Poradil byste mi prosím někdo s tímto příkladem? Strany jsem zkoušel dopočítat tak, že jsem si vytvořil jeden velký obdélník. A pak pomoci Pythagorovy věty dopočítal stranu b a stranu a. Nevím zda to mám dobře, proto prosím o kontrolu. Případně poznámku kde mám chybu. Děkuji
Jak dopočítat strany?
Jak dopočítat strany? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Máš tam chybu v délce stran. - přepona musí být kratší než součet obou odvěsen.

5+8 musí být menší než 3+7

Přepona v trojúhelníku musí být nejdelší.

V levé straně ji máš dokonce nejkratší.

hodnocení

1x

To je příklad na euklidovy věty, viz.

cs.wikipedia.org/...

Dosadím

(vc)2 = (ca) krát (cb)

(vc)2 = 8 krát 5 = 40

vc = odmocnina ze 40 = 6,32 cm

Strany lze dopočítat pythagorovou větou

hodnocení

0x
Jak jste přišel na tu výšku 4 cm?
priklad1*

Mrknul jsem jen jedním okem. Kdyby měl místo 8 cm odmocnina 65 tak by to snad matematický i sedělo

Jed nak by to nesedělo a dvak 8 je zadání

hop®
hodnocení

0x

Nějak nemohu přečíst původní zadání příkladu...

Opravdu je to blbě čitelné. Trochu lépe to možná jde na zobrazení obrázku samostatně. Já tam čtu, že je dán úcek c s indexem a rovný 8 cm a úsek cb =5cm.
priklad1*

Čitelné je to mizerně, ale je. Ovšem zadání je asi neúplné. Smysl by to mělo pokud by daný trojúhelník by byl pravoúhlý s pravým úhlem u vrcholu C.

Potom by

a= odmocnina 104

b= odmocnina 65

Vc = odmocnina 40

hop®

Tak pokud @honzavoracek nebude reagovat a nedodá lepší fotku, asi nemá smysl se tím dále zabývat...

lukas32
hodnocení

0x

Podle obrázku není zcela patrné, zda-li se jedná o rovnostranné trojúhelníky nebo o rovnoramenné.

No to je nejasné. Na zpbrazení zadání jsou vstupní informacce uříznuty.v DUCHU OBVYKLÉHO NEŠVARU, KDY S AUTOR ZADÁNÍ SPOLÉHÁ NA VŘITÝ VÝZNAM OZNAČENÍ, BYCH OVšem soudil (jakoi ostatní) že ani jedno není pravda,ale že trojúhelníl ABC je pravoúhlý trojúhelník spravým úhlem u vrcholu C a s výškou vc na stranu c.

Ovšem zdáse, že tazateli už je to u zádele; zatímco rádcové se snaží a pokládají i přímé dotazy,on na to kálí.

priklad1*

Lopez použil Eukleidova věty. Ty snad platí v pravoúhlém trojúhelníku, ale v zadání není ani zmínka.

Já vyslovil předpoklad, že kdyby se jednalo o pravoúhlý trojúhelník, šlo by to spočítat. Na Eukleidovy věty si nevzpomněl, no výsledek by byl stejný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]