Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ubytování při VŠ

Od: matej* odpovědí: 6 změna:

Od příštího roku (půjdu) na VŠ - do Prahy. Ještě však nejsem nikde přijat - ještě jsem nedělal přijímačky, takže zatím si ještě nic nezamlouvám/nerezervuji. Už teď si ale dělám velkou hlavu s bydlením, protože jsem prostě velmi introvertní člověk, který po celém dni potřebuje být sám a v klidu - potřebuju mít nějaké zázemí, nějaké soukromí, kde si odpočinu (kor, když ještě budu vyčerpaný z těch všech změn na začátku), a myslím si, že toto se mi prostě na nějaké koleji bohužel nedostane. Nesmírně se bojím začátků, neznáma... Přemýšlím proto, že se na VŠ ,,vykašlu, ale zase chci studovat, baví mě to - ale to bydlení je pro mě velká nepřekonatelná překážka, která mi nedá spát a kvůli které se na to studium netěším. Máte někdo také takovou zkušenost? Jak jste to vyřešili?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zjistěte si, jestli má nějaký spolužák zájem o studium na stejné VŠ v Praze, mohli byste bydlet spolu a nepřipadal byste si tak ztracen v cizím prostředí. Možná Vás uklidní, když si přečtete, jaké jsou možnosti ubytování na některých kolejích:

suz.cvut.cz/...

kam.cuni.cz/...

Berte v úvahu i dojezdovou vzdálenost z koleje na fakultu (může trvat hodinu). Pokud máte rád klid a neláká Vás hlučnější prostředí kolejí, uvažujte o podnájmu. Ale nájem i velmi malé garsonky by Vás přišel na hodně peněz. Při spolubydlení se nálady na nájem rozdělí a takové ubytování Vás vyjde levněji. Běžně najdete i nabídky k ubytování studentů v soukromí (přednost mívají nekuřáci). Buď platíte pouze nájem - nebo dle možností pomůžete s něčím kolem domu, záleží na vzájemné dohodě. Pozor na "klidnou lokalitu", může to být periferie, kde je večer problém s MHD. Vyberte si víc inzerátů, napište majiteli a vyptejte se na podrobnosti, abyste měl včas zajištěné bydlení. Vždy byste měl dostat smlouvu, kterou si před podpisem dobře přečtěte.

hodnocení

0x
Jednolůžkový pokoj na studentské ubytovně anebo jednolůžkový pokoj v pronajatém studentském bytě, kde se všichni skládají na platbu dohromady. Jeden svůj neprůchozí pokoj. Společné ostatní prostory. Ideální řešení.
Na kolejích bývá velmi těžké získat jednolůžkový pokoj, téměř nemožné. Situaci v Praze ale neznám.
Též bych nevydržela na dvou či více lůžkovém pokoji.
Plánujete prezenční studium? Byla by ještě možnost kombinovaného studia (dálkového), kdy výuka je třeba 1x týdně.

id
hodnocení

0x

Co jít na VŠ s možností dojíždět z domova?

liska5
hodnocení

0x

Kolej Vás zocelí. Pak budete trénovanej do života.

whereforearttho
hodnocení

0x

Ahoj, jak už psali ostatní - zvaž, jestli bys nemohl dojíždět z domova, spolubydlení v rámci bytu, možná v rámci koleje seženeš i jednolůžkový pokoj. A i kdybys s někým bydlel na koleji, není to tak hrozný, neboj se :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]