Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Český jazyk - chyby ve větách

Od: rendy* odpovědí: 3 změna:

Yeah UŽ SE ZASE PTÁM AE FAKT SI NEVÍM RADY dostali sme hodně ukolů ... a díky za rady :)

je chyby v těchto větách jestli ano prosím napište jaká a zdůvodnení diky a jestli tam byba není tak napiste třeba že ve větě 1 chyba není jj díky mocc.. a taky jestli nechybí nějaká čarkaa kuju SPĚCHÁ TO máme to mít v pondělí 11.10

1.Děvčátko na nás z kočárku vesele zamávalo oběma ručičkami.

2.Po Vánocích začnou obchody obvykle slevňovat zboží.

3.Nemluv o mně za mými zády.

4.Ašští obyvatelé se pravidelně scházejí při oslavách založení města.

5.Vzal se bratrovi věco a bratrovi se to nelíbilo.

6. Prohlíželi jsme si rozzářené výkladní skříně v ulici Na Příkopě.

7.Maminka mě poslala do obchodu koupit koupit pět láhví minerálky.

8.Z kopce, který se tyčil nad udolím byl krásný výhled do krajiny.

9. Říkal mi, že ve slohovích pracích by jsem nešel spoustu chyb.

10. Seznámil ses již s novým cenníkem elektřiny?

...

*v kterém řádku jsou pods. jména hromadná?

a) rostlinstvo,pudr,jehličí,trní

b) lidstvo,příušnice,dobytek,ptactvo

c) listí,voličstvo,kameny,bratrstvo

d) žactvo,stromoví,hmyz,listoví

-

Ve které větě je kolem příslovcem?

a) Plížil se nenápadně kolem zdi.

b) Viděl jsem ji projít kolem.

c) Kdo pohnul tím kolem?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

které slovo není ostatním příbuzné?

a)kniha,knihovna,knihovník,knihař

b)zahrada,hradby,zahradník,zakradit ( bude to B ) jestli ne tak napište správné řešení děkuju

c)světlo,rozsvěcovat,světluška,světit

d)hora,podhůří,horská,horstvo

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

ve které výpovědi je podmět všeobecný?

A) pŘINESL JSEM SI ANDĚLA,

B) polámali mu křídla,

C)dívl se na mně oddaně,

D) já měl jsem trochu trému

...

xDD kuju všmem moc za rady ae je toho na mě mocc ... díkyy za odpovědi ae spěchá to kuju

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

0x

1. ručičkama - bych řekl

3. mě

8. nad údolím, se ...

9. slohových - bych řekl

10. ceníkem

hodnocení

0x
Český jazykk
Autor:
rendy
Datum:
dnes 15:16
odpovědí:
0 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,... *v kterém řádku jsou pods. jména hromadná?-ve které výpovědi je podmět všeobecný?
Yeah, UŽ SE ZASE PTÁM, ALE FAKT SI NEVÍM RADY,dostali jsme hodně úkolů ... a díky za rady
je chyby v těchto větách, jestli ano, prosím napište, jaká a zdůvodnění, diky a jestli tam byba není,
tak napi
s
te třeba
,
že ve větě 1 chyba není
,
jj díky moc
c
.. a tak
y
jestli nechybí nějaká č
a
rka
a dě
kuj
u,
SPĚCHÁ TO
,
máme to mít v pondělí 11.10
.
Ve které větě je kolem příslovcem?
které slovo není ostatním příbuzné?
xDD děkuju všmem moc za rady, ale je toho na mě mocc.. díkyy za odpovědi, ale spěchá to děkuju
Ano, v těchto větách je opravdu několik málo chyb... jestli jich takto tak málo píšeš i ve škole, tak teda můžeš mít i pěknou známku...
doplněno 10.10.10 15:52:

Iv mém příspěvku je chyba, upravený text se nevložil korektně, nevím, z čí chyby, ale ta moje poslední věta platí i tak...

hodnocení

0x

2. Píše se sleva, slevit, ale zlevnit, zlevňovat.

3. je dobře (nemluv o mně - jako o tobě) (mě: například vidš mě jako vidím tě).

5.Vzal se bratrovi věco a bratrovi se to nelíbilo. - tomu nerozumím. Je tam navíc se (vzal se bratrovi) ale to bude asi přepis, ledaže by tam mělo být Vzal jsem bratrovi

8.Z kopce, který se tyčil nad udolím byl krásný výhled do krajiny. - za "nad údolím"má být čárka

9. Říkal mi, že ve slohovích pracích by jsem nešel spoustu chyb. správně. 9. Říkal mi, že ve slohovích pracích by jsem nešel spoustu chyb., a samozřejmě slohových

10. ceníkem

Dál máš i hodně přepisů, pak se to těžko opravuje či vysvětluje (co je to třeba zakradit?).

doplněno 10.10.10 16:54:

Ke jménům hromadným: v každém řádku je nějaké to hromadné. Pokud otázka znamená "ve kterém řádku jsou samá hromadná", tak je to d) (pudr je sice hromada, ale není hromadný, má množné číslo (jdu si koupit různé pudry). Příušnice je pomnožné, mluvnicky vzato má jen množné číslo. Kameny, to je kámen v množném čísle (hromadné by bylo kanmení; podívej se na mojecestina.cz/...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]