Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokáže mi někdo pomoct? Příklad z fyziky

Od: vojtech odpovědí: 3 změna:

Ahoj, mohl by mi prosím někdo napsat nějaké vzorečky na výpočet tohoto přikladu. Na hradě je padací most o délce d [cm], šířce š [dm] a
hmotnosti m [t], který se otáčí okolo osy u paty brány tak, že při
svém vztyčení zcela uzavírá svislý otvor hradní brány. Hradní
stráž jej zdvihá pomocí kladky umístěné ve výšce zvednutého
konce mostu a vrátku s rukojetí o délce r [cm], který je umístěn
v úrovni položeného mostu.

1)Jaká síla Fx [N] je potřebná ke zvednutí padacího mostu?
Uvažujte jen při začátku zvedání.
2) Jaký průměr d [cm] by měl mít válec vrátku, aby hradní
stráž nemusela vyvinout při zvedání sílu větší než F [N]?

Předem děkuju.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

První krok je, celé si to nakreslit.

Druhý krok je, pochopit, jaké tam jsou silové poměry: je tam moment, který otáčí most kolem osy vlastní hmotností dolů,

Pak je tam moment, který vyvíjí na most zvedající lano, a ten musí být stejný (resp. větší). A bacha, to lano má nějaký úhel.

Z rovnováhy momentů spočítáš sílu v lanu, a ta síla zase vyvíjí moment ve vrátku, kterým točí ten knecht.

Doporučuju si zvolit nějaké reálné hodnoty (most měří 3 metry, váží 500 kg atd...), člověk má lepší představu a když udělá chybu a vyjde mu něco nesmyslného, tak ho to spíš upozorní.

hodnocení

0x

Nevím, jestli to mám dobře.Myslím si, že je to takto:

Most je v podstatě nosník, kde je tzv. spojité zatížení, viz. např.

dk.spsopava.cz:8080/...

Pro zjednodušení, těžnice mostu je přibližně uprostřed délky mostu

Tedy pří začátku zvedání mostu je potřeba vyvinout takovou sílu, jejíž tzv, moment je roven momentu síly přítažlivosti

spszengrova.cz/...

Jsou li lana (řetězy) pro zvednutí mostu umístěny na konci mostu tak je při zvedání momentová rovnováha

Fg krát d/2 = Fx krát d

Fx... síla zvedání

Fx = Fg /2 = m krát g /2

Smysl druhé otázky mně jasný není. Jednak není zadaná velikost síly F. Navíc předpokládám, že délka mostu je alespoň tak 3 metry. Nedovedu si moc představit, že by rukojeť vrátku byla např. 6 m.

Tady je např. odkaz na stránku wikipedie, kde je foto padacího mostu.Ale nevyplývá z toho, jak bylo mostem pohybováno.

cs.wikipedia.org/...

doplněno 18.05.20 14:13:

Tady je odkaz na článek na wikipedii, kde je uvedeno, že ozubená kola byla známa již ve starověku.

cs.wikipedia.org/...

Otázka je, jestli byl padací most opravdu ovládán točením nějaké kliky a pokud některé mosty ano, tak zda tam byl nebo nebyl nějaký převodový poměr.

Možná to někde bylo tak, že za nějaké provazy nebo řetězy tahalo víc vojáků, aby most rychle zvedli.

doplněno 18.05.20 14:21:

Oprava:

chtěl jsem napsat - těžiště, místo toho jsme napsal - těžnice

Ještě musíš počítat s tím, že zatímco Fg (tíha mostu) směřuje kolmo dolů, tak lano, které ho zvedá, je v úhlu 45°. Viz moje první věta - napřed si to nakreslete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]