Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Píše se velké nebo malé V?

Od: domiinaaa odpovědí: 6 změna:
Zdravím. Když někomu nevykáme, ale promlouváme do skupiny dětí. Například v nějaké knížce : Prožil jsem krásné dobrodružství a chtěl bych se s V/vámi o něj podělit, nebo chci V/vám sdělit moje zážitky. Chtěla bych se zeptat, jaké se píše v?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, v tomto případě bych psal malé v - velké V se píše, když oslovujeme jednu konkrétní osobu a vyjadřujeme tím určitou úctu. Zde jde o skupinku dětí, které blíže neznáme (nejde o konkrétní jednu osobu). To je můj výklad, ale počkejte si na výklad někoho dalšího. Zdravím!

hodnocení

5x

Velké "V" se používá v psaném projevu vždy, když chceme někomu vyjádřit úctu, když si ho vážíme apod. Je přitom lhostejné, zda jde o jednotlivce nebo skupinu osob. Obecně se tedy i při vykání píše malé "v".

hodnocení

1x

Velké "V" se píše jako výraz úcty k někomu. Ale pouze v dopisech. V běžném textu se píše malé "v".

hodnocení

1x

Zájmeno s velkým písmenem jako výraz úcty se používá jen v osobních dopisech, a dnes je již považované za archaismus.

olcity
hodnocení

0x

O vyjádření úcty v písemné formě - dopisech - mám jasno, ale nějak zatím nedokáži vstřebat, že bych za takovou formu měla považovat maily - stále mám zažité psaní klasických dopisů. Navíc mailová komunikace má svá specifika, takže velké V ve všech tvarech uvedeného zájmena užívám jen tehdy, pokud se obracím na konkrétní osobu v rámci pracovních záležitostí - ale nerada, ne každý je úcty hoden!

hodnocení

0x

Psaní velkých písmen podle Nových pravidel českého pravopisu: nase-rec.ujc.cas.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]