Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angličtina - kontrola překladu

Od: anik* odpovědí: 3 změna:
Smím jít? May I go? Mohl bych jít. I could go. Nemohl jsem jít. I couldn´t go. Neměl bych jít. I shouldn´t go. Musel jsem jít. I had to go. Musel jít? Did he have to go? Nemusím jít. I don´t have to go. Nesmí jít. He mustn´t go. Neměl bys jít. You shouldn´t go. Mohl bys jít? Could you go? Bude muset jít? Will he have to go? Možná nepůjdu. I may not go. Musel jsi jít? Did you have to go? Měl bych jít? Should I go? Ty nemůžeš jít? Can´t you go? Šel bys? Would you go? Mám jít? Should I go? Byl jsem schopný jít. I was able to go. Nesměl jít. He wasn´t allowed to go. Určitě nešel. He can´t have gone.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je to správně, jen technická poznámka – "must not" se mezi rodilými mluvčími moc nepoužívá, dávají přednost "should not", což (ač to z doslovného překladu tak nevypadá) je v praxi dost ostrý zákaz. Např. obrázek přeškrtnuté cigarety v červeném kruhu by přečetli jako "you shouldn´t smoke here."

@elisa24: teoreticky máte pravdu taky, ale posouvalo by to význam: I couldn´t have gone vyjadřuje DOMNĚNKU o minulosti (já nevím, jestli jsem tam šel, ale jít jsem tam nemohl, protože tomu nasvědčují důkazy). Což by byla dost specifická situace – muselo by jít o někoho, kdo má dost špatnou paměť, neví, co dělá, nebo se snaží vzpomínat na to, co dělal pod vlivem drog.

Aha, děkuji za vysvětlení.

hodnocení

0x
Řekla bych:Nemohl jsem jít. I couldn´t have gone.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]