Ahoj potřeboval bych poradit se slovní úlohou. Motorová loď projela celkovou dráhu 24km tam a zpět (jednou po proudu a podruhé proti proudu)za 49min. Rychlost proudu vody je 80metrů za minutu. Jaká je rychlost lodi? Děkuji za odpověď a pomoc.
Vztahem v = s/t vypočteme průměrnou rychlost. Ovšem v našem případě nelze počítat průměrnou rychlost jako aritmetický průměr (v1 + v2)/2, ale jako harmonický průměr, jak správně @dominikbnp upozorňuje @totaka.
Úlohu číselně vypočetl @amos, ale chybně píše (v + 80) m/min, respektive (v + 80) m/min.
Zdravím."Úlohu číselně vypočetl @amos, ale chybně píše (v + 80) m/min, respektive (v + 80) m/min." Já jsem sice nepsal dvakrát v + 80 , ale o to nejde. Jistě jste si všiml, že je nás v poradě řada (tazatelů i rádců), kteří nedodržují dané normy. Prostě nás to ve škole nenaučili. Obávám se, že se Vám nepodaří nás napravit, ale i tak, děkuji.Přeji hezký den.
xx*
Měl jsem na mysli (v + 80) m/min, respektive (v – 80) m/min, zapomněl jsem pouze změnit znaménko.
Smutné je, že normy ohledně psaní veličin a jednotek již platí 40 let, tj. od roku 1980. Po roce se ČSN měnily, nyní snad platí ČSN EN ISO 80000. Výpočty v učebnicích jsou již 40 let psány správně, ale učitelé uvedené postupy nedodržují a nehodlají je dodržovat. Zvlášť když zejména fyziku učí kde kdo, jelikož matematici a fyzikáři jsou nedostatkové zboží. Proč by se tedy mělo maturovat povinně na gymnáziích z matematiky. Já bych se rád zeptal pana ministra, proč se musí maturovat povinně z českého jazyka.
Zdravím a nevím, nevím, zda se Vám bude líbit stránka z učebnice geometrie pro 8.ročník - i když se to někde snaží vylepšovat závorkami. Učebnice byla 4.7.2003 schválena MŠMT...
xx*
Tak to se divím, že mohl tuto učebnici někdo schválit, když neodpovídá typografickým pravidlům a normám. Proč někde uvádějí jednotku v závorce, jinde správně za číselnou hodnotou? Je zřejmé, že poslední léta jsou na MŠMT "odborníci".
V je jednotka volt V (psáno kurzívou) je značka pro veličinu objem
Já uvedl příklad ze starší učebnice pro 6. postupný ročník.
Já bych to viděl tak, že je to chyták. O co rychlost proudu vody loď postrčí po proudu, o to ji zase zbrzdí při plavbě proti proudu takže údaj o rychlosti proudu je úplně zbytečný a průměrnou rychlost dostaneš prostým vydělením v=S/t ( pozor na jednotky km/h nebo m/s).
dominikbnp*
A uvažoval jsi o tom, že ten čas tam a zpět nebude stejný?
To zadání je takový... Slušně řečeno neúplný. Já si z něj vybral slova celkovou trasu za určitý čas. Bylo 24 km dolů a 24 km zpátky tak sečtu dráhu a vydelim časem. Pokud chtěl vědět, jak rychle jela loď dolů a jak rychle nahoru tak se blbě ptá na vysledek. Tak, jak je to zadaný mu prostě musí stačit výsledek průměrná rychlost.
@totak: Zdravím."...O co rychlost proudu vody loď postrčí po proudu, o to ji zase zbrzdí při plavbě proti proudu takže údaj o rychlosti proudu je úplně zbytečný..." Na tento Váš názor reaguji příkladem: Vzdálenost míst A a B na řece je 50 km, rychlost lodě v klidné vodě 30 km/h, rychlost proudu 20 km/h. Urči celkovou dobu jízdy při cestě tam i zpět. Váš postup (rychlost proudu zanedbána): t=s/v, takže t=10/3 h (tedy tři a jedna třetina hodiny). Postup při respektování vlivu rychlosti proudu: 50/(30+20)+50/(30-20)=6 . Při respektování vlivu rychlosti proudu na celkovou dobu jízdy je vypočtená doba jízdy delší o téměř tři hodiny (téměř dvojnásobek doby jízdy "bez proudu"!), což je jistě údaj nezanedbatelný...
Nám kdysi ve škole ( a že už je to snad 100 let), říkali, že je u slovních úloh důležité, odpovídat na to, na co se úloha ptá. Pokud je tedy udáno že trasa je 48km a čas za který loď celou cestu projela je taky přesně daný, potom k odpověďi na otázku, jakou průměrnou rychlostí loď cestu projela rychlost proudu nepotřebuju.
Jedno úskalí vidím v zadání, zda je celková dráha 24 km nebo 48km a druhé úskalí: v úloze "je pátráno" po rychlosti lodě, slovo průměrná tam není. Je zřejmé, že průměrná rychlost lodě (ovlivněná proudem) je jiná než rychlost lodě bez vnějšího vlivu...
Tak jsem to asi dál, vypočítal jsem si čas proudu vody a pak jsem počítal rychlost (v+80)+v=24000: (49+150) no a vyšlo mi to, že loď jela rychlostí 20,3m/min. Tak snad to bude dobře
Když otázka byla, jakou rychlostí loď plula tak se tam ale neptali jakou z kopce a jakou do kopce. Tak myslím že sis jen přidělal práci s tím přičítáním rychlosti proudu. Protože pro cestu zpátky bys ho zas musel odečíst. A výsledek co ti vyšel je při převedení na kmh víc jak 70 a to se mi zdá na normální loď moc.
No dobře.. Četl jsem to moc rychle. Nevšiml jsem si že tu někdo prosazuje novoty. Rychlost se podle si soustavy uvádí v metrech za sekundu nebo kmh. Tady se jede v metrech za minutu to mě oklamalo.
Dovoluji si vyjádřit názor, že pokud je v rychlost lodi v klidné vodě, tak v jednom úseku (po proudu) je rychlost lodi (v+80) m/min a ve druhém proti proudu (v-80) m/min...
Teda.. Chtělo by se mi odpovědět slovy klasika... Takový práce a přitom je to taková blbost. Otázka v zadání je jakou měla loď rychlost a odpověď pokud nebudu na matfyzu je podle mě úplně dostatečná v =S/t a vy jste se rozhodli k tomu připočítat i kolik listů topolu spadlo kvůli rychlému průjezdu řekou v zatáčce do vody. Proč sáhodlouze řešíte jak rychle jela loď v tom kterém useku, když se na to v zadání nikdo neptal?
Už několikrát jsem se vyjádřil o tom, že to zadání stojí za ho... Vůbec z něj není jasné jestli dráha je 24 nebo 2x24 ani jestli uvedený čas platí pro celou dráhu. S takovou se tady pak hádáme o prázdný pytel a pan učitel si při hodnocení může vybrat, která odpověď je správně podle něj a z ostatních, kteří pochopili jeho zadání jinak udělat blbce. Já šel nejjednodušší cestou - na blbou otázku, blbá odpověď a místní zastánci matfyzu by nejraději pracovali i s hodnotami tření kapaliny o trup v závislosti na jiné teplotě vody u hladiny a pod kýlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.