Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Borůvky x borovky

Od: jakub99 odpovědí: 15 změna:
Mohu poprosit o ujasnění? Často, hlavně starší lidi, říkají borovky. Je to slovo hovorové? Je jedno, zda použiju borovka nebo borůvka? Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Bude to slovo hovorové a jen krajové. Nikdy jsem se s "borovkou" nesetkala, ale pokud se to někde říká, tuším důvod. Jsou to lesní plody, lesy bývají borové. Když budete v tom svém kraji, klidně mezi lidmi říkejte borovky. Ale nikdy to nikam nepište. Já například doma mezi svými běžně říkám střešně. Ale v písemném projevu nikdy. Snad jen nyní jako příklad :).

hodnocení

2x

Je to přesně tak jak psala bimbam, jedná se o nářeční/krajový výraz. (Tuším že Jindřichohradecko a jihovýchodní Čechy. Trefil jsem se?) A znáte čučoriedky? :)

hodnocení

1x
Zřejmě bydlíte u Polských hranic.
Polsky se řekne borůvka = borówki czarne.
U nás se říká borůvka.

Zřejmě nebydlíš u polských hranic, Poněvadž ó se čte jako u. Tedy výslovnost je téměř identická s českou.

Ampére, nač ta zlost!?
Ty jsi sna se*zral Šalamounovo hovno? Ne, viď?
Jsme pouze lidé a na omyly máme právo!

No ale já tam zas takovou zlost necítím.

To jen tak k obecnému pohledu na věc: Ukazuje se, že při různých reakcích může docházet k nepochopení. Nevím, možná @amper měl zlost, ale ...

Ano, omlouvám se, ale mohl to napsat přívětivějším tónem.

@wamp: Omlouvám se za uštěpačný tón. Rozhodně to nebylo ve zlém úmyslu. Naopak, byl jsem v dobrém rozpoložení. Že jsem od přírody rýpal a provokatér pramení z toho, že si rád hraju se slovy. Jen jsem navázal na nahozenou větu a oheň byl na střeše *mir*;). Přeju příjemný den a už žádné nedorozumění.

Děkuji za příjemnou odezvu, provokatére jeden *smich* *placni*
Vám též přeji hezký zbytek dne.
Budu Vás (tě) sledovat *smich*

hodnocení

1x

Borovky=slovenským nářečím borůvky. Používají i někteří Češi. :)

narecie.sk/...

hodnocení

1x

Borovka je jakási obec a také řeka Borovka v Rusku.

cj
hodnocení

0x
Dle mého borovka neexistuje.. boruvka je borůvka, Ale možná se mýlím.

hodnocení

0x

Tak k věci samé nemám co dodat, lepší odpověď bych nevymyslel, než to,co zde zaznělo. Jen si dovolím poznamenat, kdybych v řeči zaslechl "borevka", měl bych podezření na jalovec, případně jeho plody.

To já bych si asi domyslela přímo to jalovcové pití - borovičku :).

Nemohu říci, že by mnr to vůbec nenapadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]