Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvládnout slovní úlohy?

Od: natalie7 odpovědí: 15 změna:

Ahoj všichni. Za několik dní my devátaci nejspíš pujdem do školy a na to navazuje to že budem dělat přijímacky. Mám hrozný strach matematiky a hlavně ze slovních úloh. Nedokážu to pochopit. Nedokážu na to sestavit rovnici. Nedokážu sama ze slovních úloh skoro nic. Vůbec na úlohy nemám to logické myšlení a nikdo mi s tím moc nedokáže pomoct. Někdo mi říkal pomalu si to číst pořád dokola ale to mi nepomáhá. Neměl by někdo nějaké rady jak na to? Jak se na slovní úlohy naucit?..Byla bych vám moc moc vděčná, a kdyby jste měl ještě někdo rady jak zvládnout matematiku v přijimackach obecně, byli by jste zlatí. Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím.

Slovní úlohy jsou rozmanité a rozmanité jsou i postupy při jejich řešení. Pokud se nabízí řešení pomocí rovnic, je třeba umět zapsat základní matematické vztahy: třikrát více (nebo méně) než x, o pět méně (nebo více) než x, 2/3 z x, o 12% více (nebo méně) než x. Ať je způsob řešení jakýkoliv, je nutné si úlohu řádně přečíst (třeba několikrát), je třeba uvědomit si uvedené vztahy, pojmy. V 9.roč. ZŠ se zvlášť věnuje pozornost "složitějším" slovním úlohám: o pohybu, o směsích, o společné práci.

Příklad "obyčejné" slovní úlohy, řešené rovnicí: Čtyři sourozenci měli dohromady 7 000 Kč. Adam měl o 400 Kč více než Božena, Božena třikrát více než Cyril a Cyril o 20 % méně než David. Kolik měl každý? V úloze jsou celkem 4 neznámé. Písmenem (např. x) označíme tu, o které "nic" nevíme, tedy Davida. David.... x. Pomocí x vyjádříme ostatní neznámé: Cyril.....0,8x (o 20% méně než 100%, desetin.číslem), Božena....3krát 0,8x=2,4x, Adam ....2,4x+400. Celkem ....7 000 Kč Rovnice pak je: x+0,8x+2,4x+2,4x+400=7000 z toho x=1 000Kč (a to je David), Cyril 800Kč (o 20% méně), Božena 2400 Kč ( třikrát více než Cyril), Adam 2800Kč (o 400 více než Božena). Vhodné je provést zkoušku – zda zjištěné hodnoty vyhovují textu (podmínkám) úlohy....

hodnocení

1x

Obecně se to sice dá popsat, ale moc to nepomůže.

Je potřeba si důkladně si přečíst zadání slovní úlohy. Zvolit neznámou. Důkladně si rozepsat, co který výraz znamená.

Pak sestavit rovnici tak, aby bylo možné neznámou vypočítat.

Pokud budeš chtít s nějakými slovními úlohami poradit, tak by ses měla zaregistrovat. Když mě pošleš konkrétní zadání vnitřní poštou, tak ti můžu poradit, jakým postupem to řešit.

priklad1*
hodnocení

1x

Možnosti je mnoho, ale taky platí. "Komu není shůry dáno, v apatie nekoupí"

priklad1*

Podle mne logika je algoritmus myšlenkového pochodu. Zaměřit se na detail a ten řešit. Nenechat se ovlivnit v tu dobu dalšími zatím nepodstatnymi informacemi. Dle výsledku bádání výsledek řešit s další informací a takto postupovat až do sestavení zadání. Pak již jen matematický výpočet. Krok po kroku. Step by Step.

hodnocení

0x

Tady je obecná rada těžká, slovní úlohy jsou různé a mohou být i dost sofistikované; o takové vám snat až tak nejde,ale i tak jsoui různé typy.. Obecně bych hledal, co vlastněmám zjistit, příslušnou veličinu či veličiny bych nějak označil a hledal vztahy, které pro ni/pro ně platí. A hlavně to chce takové příklady počítat, počítat, počítat. Já se pokusil něco vygooglit, zkuste se podívat, případně si něco najít sám. (Jinak klasická sbírka je Běloun. Kdo spočítal Bělouna, přijímačky z matematiky vždycky udělal. Možná by se jeho sbírka dala někde stáhnout, možná i zdarma?)

Zdravím.

Ten materiál, který jste vygooglil určitě není špatný. Neměly by se však v něm vyskytovat "zvěrstva". Jedno jsem namátkou uviděl při pohledu na vzorec pro povrch kužele, kde pod odmocnítkem mezi r2 a v2 vypadlo "plus". Takové "zmršení" vzorce by "devíťákovi" mohlo při přijímačkách dost zavařit (pokud by si zapamatoval vzorec z tohoto materiálu), protože při vlastní zkoušce si tvar vzorce nemůže ověřit - třeba v tabulkách - pomocné materiály mít u zkoušky nesmí. Nehledě na nabízené tvary vzorců - vytknuté společné činitele - jak např. upravit takový tvar vzorce pro povrch válce bez jedné podstavy. Jedině vrátit se k tvaru 2πr2 + 2πrv a pak konat...

Už jednou jsem v souvislosti s přímou úměrností vyjadřoval nespokojenost s "čimčarováním"

Materiál uvádí:

Ve vztahu přímé úměrnosti jsou například veličiny :

poloměru kružnice a délky kružnice (Čím větší bude poloměr, tím větší bude obvod kružnice.).

Mám sto chutí připsat jako další příklad přímé úměrosti:

poloměru kruhu a obsahu kruhu (Čím větší bude poloměr, tím větší bude obsah kruhu.)

Pozn. pro jiné čtenáře: Můj příklad s obsahem kruhu přímá úměrnost není!

To je moc dobrá připomínka, děkuji. Přiznám se, že jsemten odkaz podrovně nekontroloval, jen jsem koukl, že mluví o tom, co je potřeba.

Ale odkaz na Bělouna snad nezklame.

priklad1*

Sice příklad podivný, ale pokud budeme chápat dvě úměry a to Přímá a Nepřímá. Tak kterápak to je.

Zdravím.

Pokud se jedná o vztah mezi poloměrem a obsahem kruhu, tak ani PŘÍMÁ ani NEPŘÍMÁ, ale kvadratická funkce...

priklad1*

Tak blbej nejsem. Kde je psáno, že přímá úměra je POUZE a POUZE přímá lineární úměrnost.

priklad1: No přeci v definici příméúměry. To, co vy používáte jako, řekl bych, obecnou definici přímé úměry, je ve skutečnosti definice rostoucí funkce. V definici přímé úměry nemní ve skutečnosti "čím větší, tím větší," ale "kolikrát větší, tolikrát větší".

kartaginec: Děkuji za podporu...

priklad1*

Já nic nepoužívám. Já s tím taky nesouhlasím. Já jen reagoval na příklad úplně jiného autora. Takže blbej je vlastně on.

To jsem rád, že nejsme ve při.

priklad1*

Jasně. Jdu nakrmit čuníka, podojit kravku, zasázet brambory. Musíme být soběstační. Těžká doba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]