Nejste přihlášen/a.
Můžete mi někdo prosím poradit, zda to tak jde upravit a jak k tomu dojdu? Díky: - ln ( sqrt(2)/2) = (1/2) * ln2
Jistěže to jde takupravit. A jak k tomu dojít:
Nejprve si uvědomme, že sqrt (x) = x^½. A dále použijeme pravidla o logaritmu součtu – ln(x^n) = n ln x, spesiálně pak pro n = -1 máme ln (1/x) = -ln x.
Asi v tom mám zmatek. Já v tom zadání vidím logaritmus zlomku kde v čitateli je druhá odmocnina ze dvou a ve jmenovateli číslo 2. Takže logaritmus druhé odmocniny ze dvou krát jedna polovina a k tomu příslušná pravidla.
Tak podrobněji: -ln(2^½/2) = +ln(2/(2^½)) = ln(2^½) = ½2^½. Fakt je, že rovnost 2/(2^½) =2^½ jsem explicitně nezmínil, což jsem možná měl.
Ale upozorňuji n a mínus před celým výrazem; nezapomněl jstre na to náhodou? Možná ne, ten váš text je takový stručný, ale ujišťuji se jen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.