Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava logaritmu

Od: gagneur odpovědí: 6 změna:

Můžete mi někdo prosím poradit, zda to tak jde upravit a jak k tomu dojdu? Díky: - ln ( sqrt(2)/2) = (1/2) * ln2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jistěže to jde takupravit. A jak k tomu dojít:

Nejprve si uvědomme, že sqrt (x) = x^½. A dále použijeme pravidla o logaritmu součtu – ln(x^n) = n ln x, spesiálně pak pro n = -1 máme ln (1/x) = -ln x.

priklad1*

Asi v tom mám zmatek. Já v tom zadání vidím logaritmus zlomku kde v čitateli je druhá odmocnina ze dvou a ve jmenovateli číslo 2. Takže logaritmus druhé odmocniny ze dvou krát jedna polovina a k tomu příslušná pravidla.

Tak podrobněji: -ln(2^½/2) = +ln(2/(2^½)) = ln(2^½) = ½2^½. Fakt je, že rovnost 2/(2^½) =2^½ jsem explicitně nezmínil, což jsem možná měl.

Ale upozorňuji n a mínus před celým výrazem; nezapomněl jstre na to náhodou? Možná ne, ten váš text je takový stručný, ale ujišťuji se jen.

gagneur
hodnocení

Díky rozumím.

priklad1*

Ano mínus před logaritmem. Kdyby zadavatel přemýšlel, že to čitatel může vidět úplně jinak, tak by výraz napsal jinak. Třeba celé do hranatých závorek. To je ta logika.

hodnocení

0x
Ono to jde různě. například s využitím pravidla o logaritmu součinu a podílu (které jistě znáte) nemusím využívat tu úpravu 2/(2^½) =2^½:- ln ( sqrt(2)/2) = - ln ( sqrt(2)) + ln 2 = -½ln (2)+ ln (2) = ½ln (2),což je asi ještě jednodušší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]