Nejste přihlášen/a.
Poradí mi někdo s větnými členy v této větě : Tržní cena tohoto "kolínského" je sedm milionů.
Zajímalo by mě hlavně slovo kolínského.
Děkuji
Ta věta zní trochu divně, ale pokud se budu držet základní poučky, a sice že "rozvíjí-li vět člen podstatné jméno, pak je tento člen vždy přívlastek", pak slovo "kolínského" je přívlastek (="cena kolínského"), konkrétně přívlastek neshodný.
doplněno 06.10.10 12:48:Sebod, je to jak píše Eulálie. Je pravda, že otázkou "čeho" byste se teoreticky mohla ptát na předmět. Ale pak právě jde o rozlišení toho, co rozvíjí co. A základní poučka zní: přívlastek NEMŮŽE rozvíjet sloveso a předmět NEMŮŽE rozvíjet podstatné jméno. Vy se zde musíte ptát na cenu - jaká cena? Cena výrobku. Zde "výrobku" = přívlastek neshodný. Stejně tak cena kolínského = "kolínského" je přívlastek neshodný. Samotné "kolínského" je pak podstatné jméno slovesné. Máme tedy postatné jméno + podstatné jméno, jedno z nich je nutně přívlastek, pro předmět zde není místo.
Jéje. Eulalie. Tak já už jsm fakt . Já myslela, že ČEHO? se ptáme na předmět.
Chudák moje vnučka, kdo se s ní bude učit češtinu, když já pamatuji pravidla ještě za Komenského. A to ještě hodně špatně :D. Jen děvčátka počkejte. Za rok jde malá do školy, tak tu budu škemrat o rady pořád
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.