Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větné členy KOLÍNSKÉHO

Od: bub odpovědí: 7 změna:

Poradí mi někdo s větnými členy v této větě : Tržní cena tohoto "kolínského" je sedm milionů.

Zajímalo by mě hlavně slovo kolínského.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Já se domnívám, že je to předmět *nevi*

karina*
hodnocení

0x

bub, trochu nerozumím té větě. Takhle mě nedává smysl, může to být předmět ,ale možná i přívlastek. Karina

pu®
hodnocení

0x

Ta věta zní trochu divně, ale pokud se budu držet základní poučky, a sice že "rozvíjí-li vět člen podstatné jméno, pak je tento člen vždy přívlastek", pak slovo "kolínského" je přívlastek (="cena kolínského"), konkrétně přívlastek neshodný.

doplněno 06.10.10 12:48:

Sebod, je to jak píše Eulálie. Je pravda, že otázkou "čeho" byste se teoreticky mohla ptát na předmět. Ale pak právě jde o rozlišení toho, co rozvíjí co. A základní poučka zní: přívlastek NEMŮŽE rozvíjet sloveso a předmět NEMŮŽE rozvíjet podstatné jméno. Vy se zde musíte ptát na cenu - jaká cena? Cena výrobku. Zde "výrobku" = přívlastek neshodný. Stejně tak cena kolínského = "kolínského" je přívlastek neshodný. Samotné "kolínského" je pak podstatné jméno slovesné. Máme tedy postatné jméno + podstatné jméno, jedno z nich je nutně přívlastek, pro předmět zde není místo. ;)

sebod*

pu. Já se ptám KOHO ČEHO cena :D . Slovo kolínského zde podle mě zastupuje slovo OBRAZ (např). Tak jsem teda zvědavá, co je opravdu správně *zed*

eulalie*
hodnocení

0x

Kolínského - přívlastek neshodný. Vztahuje se to k ceně (cena čeho? cena Kolínského)

sebod*

Jéje. Eulalie. Tak já už jsm fakt *bzum*. Já myslela, že ČEHO? se ptáme na předmět. *zed* Chudák moje vnučka, kdo se s ní bude učit češtinu, když já pamatuji pravidla ještě za Komenského. A to ještě hodně špatně :D. Jen děvčátka počkejte. Za rok jde malá do školy, tak tu budu škemrat o rady pořád *modla*

eulalie*

Já to asi špatně napsala - mělo to být - jaká cena? cena tržní (přívlastek shodný) a cena Kolínského (přívlastek neshodný)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma větné členy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]