Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parciální zlomky

Od: klausmikaelson odpovědí: 5 změna:

Cs jak rozložím parciální zlomek?

Mám 6 / ((x+1)*(x+4)) Co mám dělat s tou šestkou? Kdybych měl 1 / ((x+1)*(x+4)) , tak z toho udělám (A / (x+1)) + (B/(x+4)) Pak porovnám a dostanu A a B. Mám dat 6A a 6B nebo jen k jednomu zlomku?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zbytečně si to kompúlikujete. Zlomek Q / ((x+1)*(x+4)) rozkládáme jako (A / (x+1)) + (B/(x+4)) , kdykoliv Q je polynom stupně nejvýše prvního, tedy i v našem případě. Nicméně vás mohu uklidnit, ono by vám to vyšlo, i kdybyste tam dal těch vašivh 6A a 6B nebo tam dal tu šestku jen jednou. Prostě tampotřebujete konstanty a je jedno, jak je pojmenujete.

No a ten rozklad asi, podle toho, co píšete, umíte sám, nebo potřebujete poradit i zde? Zatím radit nebudu, ale po snídani ještě překontroluju ten Lopezzův návrh.

klausmikaelson
hodnocení

Díky, není třeba, zbytku rozumím

Ještě k @lopezz: Je to dobře, co mne malinko zmátlo, je to, že jeho postup odpovídá rozkladu A/(x+4) + B/(x+1), Proč ne, jen je to obráceně, než jak to chtěl mít tazatel, ale jak říkám, ono je jedno, jak ty konstanty pojmenuju.

Když už se ale k tomu vracím, poradím "zkratku": v okamžiku, kdy mám rovnici A(x+1) + B(x+4) = 6, nemusím roznásobovat a porovnávat; když položém x = -1, dostanu 3B = 6 a B = 2, a položím-li x = -4, dostanu -3A =6, A= -2.

hodnocení

1x

Myslím si, že je to takto

A(x+1) + B(x+4) = 6

Ax + A + Bx + 4B = 6

A+B = 0

A = - B

A + 4B = 6

- B + 4B = 6

3B = 6

B = 2

A = - 2

doplněno 30.04.20 20:56:

6 / ((x+1)*(x+4)) = A/(x+4) + B/(x+1) = -2/(x+4) + 2/(x+1)

hodnocení

0x
Při letmém pohledu zpaměti se mi to nezdá. Ale mrknu na to za chvíli

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]