Nejste přihlášen/a.
Cs jak rozložím parciální zlomek?
Mám 6 / ((x+1)*(x+4)) Co mám dělat s tou šestkou? Kdybych měl 1 / ((x+1)*(x+4)) , tak z toho udělám (A / (x+1)) + (B/(x+4)) Pak porovnám a dostanu A a B. Mám dat 6A a 6B nebo jen k jednomu zlomku?
Zbytečně si to kompúlikujete. Zlomek Q / ((x+1)*(x+4)) rozkládáme jako (A / (x+1)) + (B/(x+4)) , kdykoliv Q je polynom stupně nejvýše prvního, tedy i v našem případě. Nicméně vás mohu uklidnit, ono by vám to vyšlo, i kdybyste tam dal těch vašivh 6A a 6B nebo tam dal tu šestku jen jednou. Prostě tampotřebujete konstanty a je jedno, jak je pojmenujete.
No a ten rozklad asi, podle toho, co píšete, umíte sám, nebo potřebujete poradit i zde? Zatím radit nebudu, ale po snídani ještě překontroluju ten Lopezzův návrh.
Ještě k @lopezz: Je to dobře, co mne malinko zmátlo, je to, že jeho postup odpovídá rozkladu A/(x+4) + B/(x+1), Proč ne, jen je to obráceně, než jak to chtěl mít tazatel, ale jak říkám, ono je jedno, jak ty konstanty pojmenuju.
Když už se ale k tomu vracím, poradím "zkratku": v okamžiku, kdy mám rovnici A(x+1) + B(x+4) = 6, nemusím roznásobovat a porovnávat; když položém x = -1, dostanu 3B = 6 a B = 2, a položím-li x = -4, dostanu -3A =6, A= -2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.