Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet příkladu

Od: kamilabryan* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, všem.

Prosím o radu - 2 příklady:

1) Obdélník má obvod 120 metrů. V jakém poměru jsou délky jeho stran, pokud se liší o 10 metrů.

2) Délky úhlopříček kosočtverce jsou 4:3 a délka jeho strany je 20 cm. Určete délku kratší úhlopříčky.

Jsou to příklady dcery, neví si s tím rady a já na to nemohu přijít.

Děkuji předem za pomoc.

Kamila

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

priklad1*
hodnocení

0x

Dcera asi nemá snahu. Primitivní rovnice

2x * 2(x+10)=120

4x=100

x=25

a druhá strana je o 10 delší

Zdravím.

Mám skromný dotaz: Proč je v první řádce rovnice místo plus hvězdička?

priklad1*

Jo to je omyl. Já měl v hlavě že počítáme plochu.

hodnocení

0x

ad 1) Kdyby se jednalo o čtverec, který má obvod 120 m, byla by délka každé strany 30 m. Pokud však se liší délky stran o 10 m, tak k jedné straně 5 m přidáte a od sousední strany 5 metrů uberete. Tak dostanete délky stran obdélníka a pak už je to záležitost krácení zlomku.

hodnocení

0x

Zdravím.

K př.č.2: Úhlopříčky v kosočtverci se navzájem půlí a jsou na sebe kolmé. Z těchto dvou skutečností lze usoudit, že pokud jsou úhlopříčky v poměru 4 : 3, jsou v tomto poměru i jejich poloviny a kvůli kolmosti lze použít Pythagorovu větu. Pravoúhlý trojúhelník:odvěsnami jsou poloviny úhlopříček, přeponou strana kosočtverce. Lze usoudit, že poměr 4 : 3 vznikl nějakou dovolenou úpravou (zřejmě krácením - nějakým číslem x). Poloviny úhlopříček jsou tedy 4x a 3x .

Pyth.věta: (4x)2 + (3x)2 = 202 , z toho 25x2=400 a x = 4 , potom polovina kratší úhlopříčky (3x) je 12cm a celá 24 cm...

hodnocení

0x

př.1)

delší strana ... a

kratší strana ... a - 10

2a + 2(a - 10) = 120

2a + 2a - 20 = 120

4a = 140

a = 35

a - 10 = 25

Poměr délek stran je 35 ku 25 = 7 ku 5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]