Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplnění čárek ve větě

Od: anettt odpovědí: 7 změna:

Podívej se Eliško na ten krásný tulipán!

Nevěděl by i prosím někdo poradit? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rail
hodnocení

8x

Podívej se, Eliško, na ten krásný tulipán - oslovení se vždycky odděluje z obou stran čárkami :)

hodnocení

2x

Já bych tam žádné čárky nedával. A pro úplnou jistotu bych to upravil: Eliško, podívej se na ten krásný tulipán!

doplněno 30.04.20 10:05:

@quentos: Nauč se prosím číst. Do té původní věty bych žádné čárky nedával, aspoň za mých mladých let (před 50 lety) tomu tak bylo. Tu čárku jsem použil v jiném znění té věty;)

doplněno 30.04.20 11:22:

Starou příručku bohužel nemám k dispozici. Patrně jsem se tedy spletl a omlouvám se. Zafixováno mám to, co jsem napsal.

A přidám jednu výjimku, která tu myslím ještě nebyla zmíněná. Před jménem se nemusí oddělovat po pozdravu. Např. Ahoj Petře, jak se máš. Ovšem správně je i: Ahoj, Petře, jak se máš,. Možné je tedy obojí.

... "já bych tam žádné čárky nedával"... a přitom tam jednu vrazí, tak co teda? Tady nejde o to, "jak by to kdo napsal", ale jak se to správně píše (viz minulá odpověď).

@satam - I před padesáti lety se 5. pád ve větě čárkou odděloval (a i dlouho před tím :)). V příručce z té doby (1967) nacházím dokonce dobové příklady:

Lidé, měl jsem vás rád, bděte! A nyní bych chtěl, soudruzi, připomenout jednu věc.

Bimbam, to jsou tedy pěkné dobové příklady. Jestli by dnešní mládež ještě určila autora prvního citátu? Asi ne, a možná je to tak lepší. Stejně jako se už dnes nemusí díkybohu soudruhovat (taky jsem to ještě zažil, zvl.ve škole).

hodnocení

2x

Čárkou se vždycky odděluje z obou stran to, co je do věty vsunuto.

Říkala jsem ti přece, mami, že ten salám už neměli.

Věta je: Říkala jsem ti přece, že ten salám už neměli. Slovo "mami" tedy oddělíme čárkami.

Stejně třeba: Chtěla jsem přijít včas, paní učitelko, ale zaspala jsem. Jaga.

hop®
hodnocení

1x
Podívej se, Eliško, na ten krásný tulipán!
prirucka.ujc.cas.cz/...
Bod 10...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]