Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vůbec si nejsem jistý s následujícími dvěma cvičeními do derivologie, potřeboval bych to překontrolovat od někoho, kdo tomu rozumí, já to pravděpodobně nebudu mít dobře:
1. Udělejte slovotvorný rozbor slov (určit slovotvorné formanty předponové/příponové, slovotvorný základ a základové slovo):
Tady například nevím, co počítat do slovotvorného formantu příponového, např. u prvního slova jestli -ka nebo -ačka a zda jsem vůbec slovo základové a slovotvorný základ určil dobře a zda nemám předponu zá- také zahrnout (ale moje úvaha je, že řeším jen to, co přibylo navíc ke slovu základovému).
ZÁŠKOLAČKA
ka - slovotvorný formant příponový
záškolák – slovo základové
záškol – slovotvorný základ
LEDNIČKA
ka – slovotvorný formant příponový
lednice – slovo základové
ledni – slovotvorný základ
ZASTÁVKA
ka – slovotvorný formant příponový
zastavit – slovo základové
zast – slovotvorný základ
PŘEDĚLAT
pře - slovotvorný formant předponový
dělat – slovo základové
dělat – slovotvorný základ
2. Rozhodněte, popř. vyhledejte ve vhodné příručce, zda uvedená slova jsou popisná, nebo značková. U popisných najděte slovo základové.
Tady jsem se o to pokusil tak nějak intuitivně, protože netuším, v jaké příručce bych to mohl vyhledat:
zpěv – slovo popisné (slovo základové - zpívat)
hrob – slovo značkové
chůze – slovo popisné (slovo základové – chodit)
síla – slovo značkové
hlasitý – slovo popisné (slovo základové – hlas)
sténat – slovo značkové
alespoň – slovo značkové
Děkuji předem za jakoukoliv pomoc či cennou radu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.