Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovotvorný rozbor a slova značková a popisná

Od: eman odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, vůbec si nejsem jistý s následujícími dvěma cvičeními do derivologie, potřeboval bych to překontrolovat od někoho, kdo tomu rozumí, já to pravděpodobně nebudu mít dobře:
1. Udělejte slovotvorný rozbor slov (určit slovotvorné formanty předponové/příponové, slovotvorný základ a základové slovo):
Tady například nevím, co počítat do slovotvorného formantu příponového, např. u prvního slova jestli -ka nebo -ačka a zda jsem vůbec slovo základové a slovotvorný základ určil dobře a zda nemám předponu zá- také zahrnout (ale moje úvaha je, že řeším jen to, co přibylo navíc ke slovu základovému).
ZÁŠKOLAČKA
ka - slovotvorný formant příponový
záškolák – slovo základové
záškol – slovotvorný základ
LEDNIČKA
ka – slovotvorný formant příponový
lednice – slovo základové
ledni – slovotvorný základ
ZASTÁVKA
ka – slovotvorný formant příponový
zastavit – slovo základové
zast – slovotvorný základ
PŘEDĚLAT
pře - slovotvorný formant předponový
dělat – slovo základové
dělat – slovotvorný základ
2. Rozhodněte, popř. vyhledejte ve vhodné příručce, zda uvedená slova jsou popisná, nebo značková. U popisných najděte slovo základové.
Tady jsem se o to pokusil tak nějak intuitivně, protože netuším, v jaké příručce bych to mohl vyhledat:
zpěv – slovo popisné (slovo základové - zpívat)
hrob – slovo značkové
chůze – slovo popisné (slovo základové – chodit)
síla – slovo značkové
hlasitý – slovo popisné (slovo základové – hlas)
sténat – slovo značkové
alespoň – slovo značkové
Děkuji předem za jakoukoliv pomoc či cennou radu!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Tak já nejsem ten, kdo tommu rozumí, ale třeba hned Záškolačka se mi nějak nezdá. Nemělo by základové slovo být škola , a zá mi přijde jako předložka (předložkový formanr?). Ale opravdu tomu nerozmím.
doplněno 29.04.20 21:28: A jestli je připona ka nebo čka, to taky bude záležet na tom, co je zájladové slovo. Jestlizáškolák, tak ka,to č je
změkčené konvové k. A jestli škola, tak čka (nebo dokonce ačka od slovotvotného základu škol, porovnej školník?) nevím nic, ale nezávidím vám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slovotvorný rozbor
Otázky na téma slovotvorný základ

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]