Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výraz pro někoho kdo nezávidí

Od: hbityslimak odpovědí: 9 změna:

Zdravím, nevíte, jaký (pokud je) je výraz pro někoho, kdo nezávidí? ( jako např. ten co je zbabělý, je bázlivý) Dalo by se použít: Není závistivec? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je přející.

hbityslimak
28.04.20 13:57
hodnocení

Děkuji!

berger*

Nesouhlasím,lepší bude "přejícný". Aspoň doufám...:-D

Berger má pravdu, mezi přejícím a přejícným je rozdíl.

28.04.20 15:28

Berger - *palec*

Přející, možno použít i přejícný. :)

prirucka.ujc.cas.cz/...

hodnocení

1x

Zdravím. Ano, není závistivý.

hodnocení

0x

Kdysi jsem znal člověka, bývalý profesionální fotograf a ten mi řekl: Pane kolego závidím Vám tento fotoaparát, ale jen v tom dobrém. Dožil se 99 roků a jeho sbírka fotoaparátů byla hodněnásobně lepší než ta moje, ale přiznal, že něco závidí, ale zároveň přeje , ale bylo v tom jen a jen pozitivní duch.

hodnocení

0x

Existuje výraz "závistník" - "Závistník schne od toho, vidí-li zdar u koho." (ruské přísloví), nebo "Závistník působí sobě žal a je tak sám sobě nepřítelem." (Démokritos). Prostým záporem pak vznikne "nezávistník" - hezké slovo, ne? ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]