Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradíte mi prosím?

Od: monik odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, paní učitelka nám zaslala zadání úlohy a já si s tím úplně nevím rady. Nevím jak se mám dostat ke správnému vzorci a kduž jsem koukám na internet tak to tam nemohu najít. Poradíte mi prosím?

Povrch válce je 1m čtvereční, poloměr podstavy 20cm. Vypočítej výšku válce.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím.

Po převodu na "sobě odpovídající" jednotky, třeba povrch S = 100 dm2 a poloměr r = 2 dm, dosadit do vzorce pro povrch válce "za všechno, za co dosadit jde", takže jedinou neznámou bude hledaná výška v. Vzorec pro povrch válce je S = 2πr2 + 2πrv Po dosazení: 100 = 2 krát 3,14 krát 22 + 2 krát 3,14 krát 2 krát v, po umocnění a vynásobení: 100 = 25,12 + 12,56 v , z toho výška v= 5,96 dm, tedy přibližně 6 dm...

Ještě dodávám: Pokud je libo vzorec pro výpočet výšky válce ze známého povrchu válce a poloměru podstavy, tak tedy výška v = (S - 2πr2) děleno (2πr). Pokud místo děleno bude zlomková čára, nemusí tam být závorky...

monik
hodnocení

A mohu se jen zeptat jak jste se dostal k tomu 5,96dm?

priklad1*

To my přece víme, že umíš počítat. Chtěla poradit, ne vypočítat. A vzhledem k ocenění, je asi více lidí, kteří taky jsou rádi, když to někdo udělá za ně.

K dotazu tazatelky jak vzniklo 5,96 dm: V rovnici 100 = 25,12 + 12,56 v je třeba od obou stran rovnice odečíst 25,12 . Vznikne rovnice 74,88 = 12,56 v. Úpravou "děleno číslem 12,56" (tedy vydělíme číslo 74,88 číslem 12,56) vyjde v=5,96...

priklad1*
hodnocení

1x

Vypočtu plochu podstavy.

Vypočtu obvod podstavy

Od celkové plochy odečtu dvě plochy podstavy.

Toto číslo vydělím obvodem podstavy a mám výšku válce.

Vše ve stejných jednotkách. Nejlépe centimetry, takže plocha je 10000 cm²

Jednoduché

Zdravím.

Respektuji obsah poskytnuté rady. Jen nejsem přesvědčen, že je tazatelce jasné, proč má vzniklé číslo (tedy plášť válce) vydělit obvodem podstavy...

priklad1*

Tazatelka to bude mít ve škole těžké, až nebude mít za zadkem někoho kdo to za ní bude počítat. A proč je to číslo menší než těch 100 dm² má jasně vysvětleno v uvedeném postupu. Jenže to by se jí muselo chtít číst a zapnout mozkové závity.

A pokud pochopí, že rozvinutý plášť je obdélník o rozměrech obvod válce a výška válce, tak není co řešit

Když se tady napíše celý výpočet, bude to tazatelce zcela jasný?
Nemyslím si.
Výsledky má, jen ji chybí postup. Když zde bude vše napsáno, jen to opíše a hotovo.
A do týdne tu bude s jiným příkladem.
Musí příklad pochopit, ne jen opsat.

honzik0
hodnocení

0x
Ach jo to 21. století. Vy, místo toho, aby jste ji poradili tak ji píšete takovéhle sračky. Ano chápu měla by si to vypočítat sama a ne to jen od někoho opsat, ale když to třeba nechápe tak vy tím, že ji to sem napíšete a vysvětlíte jak jste se k tomu dostali tak to třeba pochopí a příště už to sem nebude psát, protože už bude vědět (díky vám) jak to vypočítat.
priklad1*

Proč neporadíš sestře ty

honzik0
Protože to není moje sestra. Tazatelku vůbec neznám, jenom se jí zastávám, protože vím jaké je 21. století.
priklad1*

V 21 století je víc věcí jasné. I to že Ty i tazatelka píšete z té samé IP adresy. Takže to vyprávěj holubům

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]