Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, paní učitelka nám zaslala zadání úlohy a já si s tím úplně nevím rady. Nevím jak se mám dostat ke správnému vzorci a kduž jsem koukám na internet tak to tam nemohu najít. Poradíte mi prosím?
Povrch válce je 1m čtvereční, poloměr podstavy 20cm. Vypočítej výšku válce.
Zdravím.
Po převodu na "sobě odpovídající" jednotky, třeba povrch S = 100 dm2 a poloměr r = 2 dm, dosadit do vzorce pro povrch válce "za všechno, za co dosadit jde", takže jedinou neznámou bude hledaná výška v. Vzorec pro povrch válce je S = 2πr2 + 2πrv Po dosazení: 100 = 2 krát 3,14 krát 22 + 2 krát 3,14 krát 2 krát v, po umocnění a vynásobení: 100 = 25,12 + 12,56 v , z toho výška v= 5,96 dm, tedy přibližně 6 dm...
Ještě dodávám: Pokud je libo vzorec pro výpočet výšky válce ze známého povrchu válce a poloměru podstavy, tak tedy výška v = (S - 2πr2) děleno (2πr). Pokud místo děleno bude zlomková čára, nemusí tam být závorky...
To my přece víme, že umíš počítat. Chtěla poradit, ne vypočítat. A vzhledem k ocenění, je asi více lidí, kteří taky jsou rádi, když to někdo udělá za ně.
K dotazu tazatelky jak vzniklo 5,96 dm: V rovnici 100 = 25,12 + 12,56 v je třeba od obou stran rovnice odečíst 25,12 . Vznikne rovnice 74,88 = 12,56 v. Úpravou "děleno číslem 12,56" (tedy vydělíme číslo 74,88 číslem 12,56) vyjde v=5,96...
Vypočtu plochu podstavy.
Vypočtu obvod podstavy
Od celkové plochy odečtu dvě plochy podstavy.
Toto číslo vydělím obvodem podstavy a mám výšku válce.
Vše ve stejných jednotkách. Nejlépe centimetry, takže plocha je 10000 cm²
Jednoduché
Zdravím.
Respektuji obsah poskytnuté rady. Jen nejsem přesvědčen, že je tazatelce jasné, proč má vzniklé číslo (tedy plášť válce) vydělit obvodem podstavy...
Tazatelka to bude mít ve škole těžké, až nebude mít za zadkem někoho kdo to za ní bude počítat. A proč je to číslo menší než těch 100 dm² má jasně vysvětleno v uvedeném postupu. Jenže to by se jí muselo chtít číst a zapnout mozkové závity.
A pokud pochopí, že rozvinutý plášť je obdélník o rozměrech obvod válce a výška válce, tak není co řešit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.