Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pan učitel nám na fyziku zadal pracovní list s otázkami, ale s touto si nevím rady, žádné poznámky k tomu nemáme, takže jsem všechno ostatní musel hledat na internetu. Nedokázal by mi prosím někdo poradit s touto otázkou?
Maximální hodnota indukovaného napětí v závitu vznikne pokud je:
a) plocha závitu kolmá k indukčním čarám magnetu
b) plocha závitu rovnoběžná s indukčními čarami magnetu
c) plocha závitu natočená v úhlu 45° k indukčním čarám magnetu
Správně může být jedna nebo více odpovědí
Moc by mi to pomohlo, děkuji.
Podívejte se na obrázek indukce v cívce
v jakém směru je plocha závitů cívky vůči magnetickému poli magnetu zasouvanému do cívky. Na podobném principu pracují i rotační elektrické stroje - dynamo apod.
Zdravím.
Indukované napětí na jednom závitu závisí na tom, jak rychle a jak moc se změní počet mag.indukčních čar, které procházejí tímto závitem. Protože k největší změně v počtu indukčních čar, které procházejí závitem dochází při pohybu z polohy, kdy plocha závitu je rovnoběžná s indukčními čarami, je správně odpověď b. Pozn.: Při pohybu z polohy, kdy je plocha závitu na indukční čáry kolmá je změna v počtu procházejících indukčních čar minimální - minimální je i indukované napětí...
tady máš odkaz na stránky základů elektrotechniky a v druhé polovině stránky je pohyb vodiče v mag. poli permanentního magnetu tak se přiuč ... telefon.unas.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.