Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás dokázal by mi někdo pomoct s tímto příkladem?
Ve sleženém obvodě střídavého proudu (( R1 -XC -XL1 ) // R2 ) - (XL2 - R3 ) připojený na napětí U= 100V určete impedanci a její činnou a jalovou složku, celkový proud odebíraný ze zdroje i jeho činnů a jalovů složku a fázový úhel obvodu.
Hodnoty, všechny v ohm- R1=4, R2=5, R3=2, XC=6, XL1=4, XL2= 3.
Jsme v tom zcela stracen, přijde mi že dělám někde chybu. Asi ani neznám vzorce protože se nemohu dostat dál.
Předem děkuji za pomoc.
Moje odpověď ti asi k ničemu nebude, ale jsem elekrikář s maturitou, a doteď tomu nerozumím. Ale mám maturitu A moje rada: Zaplaň nějakému zkušenějšímu spolužákovi ze třídy, ať to za tebe vyřeší. (Tak jsem mimochodem prošel já
)
Nestuduješ náhodou SŠ v Ostravě? Je tam jeden takový expert učitel, který se vyžívá v RLC obvodech
Úlohu lze řešit např. zjednodušováním obvodů pomocí impedancí a admitancí. Jelikož Xc = 6 Ω a XL1 = 4 Ω, můžeme počítat s hodnotou XC = (6 – 4) Ω = 2 Ω.
Získáme podobný obvod (u kondenzátoru chybí rezistor R = 4 Ω ). Poté spočteme impedanci jednotlivých částí obvodu, tj. Z1 + Z2. Výsledek bude podobný jako ten, co uvádím.
Kdybyste sem vložil vaše řešení, mohl by vám pak člověk lépe poradit. Takto nikdo neví, jakým způsobem úlohu řešíte a kde chybujete.
Po postupném zjednodušování obvodu se dostanu k celkové impedanci Z = 5,717 ohmů. Díky tomu jsem schopen vypočítat celkový proud, který mi vyšel 17,49 A. Nyní jsem si sestavil fázorový diagram a spočítal fázový posuv.
Poté, ale také stále nevím jak vypočítat tu činnou a jalovou složku, nebo spíš nevím co to znamená. Vím co je činný, jalový a zdánlivý výkon, ale nevím co jsou to ty složky u proudu a impedance.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.