Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jake jsou ideova vychodiska fašismu?

Od: jinjik odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

pisu bakalarku a mam psat kapitolu Ideove tradice fašismu (v italii, nemecku, spanelsku a cesku) nevite nekdo jaky sou rozdili v tich zemich a vubec jak bych mel zacit a co priblizne psat..?.)) Dik moc za jakykoliv rady

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

To se divím, že Vám na to dali jednu kapitolu, to je totiž téma skoro na dizertaci... Nicméně velice ve zkratce, fašismus je ideologie nikoliv demokratická, naopak totalitní, téměř až "diktátorská". Zatímco ale diktátor je jeden, rozhoduje sám a vnucuje svým lidem "jednu cestu"(ne že by se někomu nemohla líbit), fašismus je ideologie, která obvykle osloví širší skupinu lidí - a z ní nakonec onen diktátor stejně vzejde... Co se rozdílů v uváděných zemích týká, to se holt začtěte do historických knih, ty Vám řeknou, jak a proč se ideologie rozmohla; tipovala bych, že např. ve Španělsku byla lidem vítána, naproti tomu nám byla vnucena - ale to se pohybuji na velmi tenkém ledě a krk za to nedám. Ale tímto směrem bych hledala rozdíly. Pak také srovnejte, jak dlouho ideologie vydržela, kdo byla její hlavní postava, onen demagog, který všechny "pobláznil"(a i tyto osobnosti můžete srovnat), kdy a proč skončila, resp. najdeme ještě fašistickou ideologii dnes? Proč může lidi oslovovat tato prokazatelně diktátorská linie v dnešní době, nabízí snadné řešení problémů? Jací jedinci jsou náchylní k tomu, aby se nechali takovouto ideologií tzv. zviklat. Možných pohledů je spousta a určitě Vás napadnou, jakmile se začtete do jediné z bezpočtu historických knih. Srv. také odboj, represe, tresty... Hodně sil, Pů *slunce*

doplněno 02.10.10 22:25:

No vidíte, já jsem úplně blbě usoudila, že pátráte jenom na netu *hi* Pardon, odtud moje nabádání ke knihám. No, já bohužel v tomhle směru žádná velká odbornice nejsem *nevi* , fašismus je (o něco více než) okrajové téma k jinému mému (hlavnímu) zájmu, takže si troufám říct, že o něm vím víc než běžný smrtelník, ale co se literatury týká... tam si tedy úplně jistá v kramflecích nejsem. Ale brouzdala jsem po netu a vzpomínám na tuto knihu: kosmas.cz/... . Nejsem schopná vám říct víc, než se tam píše, ale tak trochu se mi odkudsi vybavuje, že je to fakt dobrý zdroj. No a pak bych sáhla asi po nějakých moderních dějinách, i když píšete, že je to téma politologické - ono ostatně, bez historiografie a faktů žádné politologické úvahy stejně psát nemůžete. Hloupé je to omezení deseti NS, to nenapíšete ani úvod...ale zkuste. Z hlediska politologie mě ještě napadá "Politická filosofie 20. století", ale vůbec nevím, jestli to pojednává o ideologiích, jen si to pamatuju napsáno na hřbetu knihy kamaráda politologa :D , a pak se mi ještě vyloženě z gůglu zdá dobrá kniha Heywood: Politické ideologie. Ale jak říkám, nečetla jsem ani jednu, jen si ty knihy prostě z nějakého důvodu k danému tématu vybavuju a zdají se mi použitelné - jinak bohužel mě nenapadá nic *nevi* Tak přeji hodně štěstí, hlavně ať to nějak zmáčknete ;)

jinjik
hodnocení

Dekuju moc, souhlasim stebou ze tema to je obsahly a prave nevim jak vystihnout to nejdulezitejsci na cca. 10 normostran. Ale mam to z hlediska politologie a ne z hlediska historicko-faktickeho, coz by mohlo bejt jeste vic obsahly. A nevis o nejaky knizce, ktera by se na todle hodila.? Ja jich mam prave dost a nevim z ceho hlavne cerpat no.:(

Dekuju moc Pů..)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]