Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druh vedlejší věty

Od: kajka odpovědí: 3 změna:

Neví mi prosím někdo poradit, co je to za druh věty vedlejší? Dívali jsme se na hvězdy, jak jasně zářily na obloze.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podle mého to bude VV doplňková. Jde o speciální druh přívlastku, který závisí na přísudku (což je tento případ – hvězdy zářily po dobu, kdy jsme na ně koukali. Zda zářily i předtím či potom, se neví.)

hodnocení

2x

Když už zde tazatelce odpovídáme, aniž by se ona sama pokusila větu vedlejší nějak určit, přikloním se k první odpovědi, k větě doplňkové. Věta přívlastková to nebude.

Na pomoc a lepší vysvětlení přidávám ověřené věty vedlejší doplňkové z učebnice. Učeň pozoroval mistra, jak ošetřuje stroj. Důležité je to jak. Mohl ošetřovat rychle, pomalu, hadrem, šroubovákem... Podobná věta je Díval jsem se na kluzák, jak krouží nad lesy. Kluzák kroužil pomalu, rychle, nabíral výšku, chvíli letěl rovně... Podobně je to s větou v otázce. Některé hvězdy zřejmě zářily slabě, jiné silněji, některé trochu blikaly, některé zářily padající...

nofa1
hodnocení

0x

Já osobně bych se tedy přiklonil k tomu, že tato věta vedlejší je přívlastková.

Přívlastek shodný "jasně zářící" je nahrazen přívlastkem neshodným "jak jasně zářily".

V tomto případě je dle mého názoru slovo "jak" spojujícím podřadícím výrazem, které lze myšlenkově nahradit, třeba se slovem "které", tudíž jasně vyjde, že by se mělo jedna o vedlejší větu přívlastkovou.

Pokud se nepletu, ve větné skladbě se hledá doplněk a na posledním místě, přednost májí příslovečné určení a přívlastek. A já osobně zde navidím důvod pro doplněk, sloveso ve větě hlavní věcně nesouvisí se slovesem ve větě vedlejší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]