Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nekonečná řada - rovnice

Od: bruno odpovědí: 5 změna:

Zdravím, mám vyřešit tuto rovnici. Na základě podmínky pro kvocient mi vyšlo, že x je v intervalu (0, nekonečno).

Jak vyjde součet nekonečné řady? 1/ (2x - 1)? Nebo nějak jinak?

Mě totiž pak vyjde x= 32, ale ve výsledcích je x=10

Nekonečná řada - rovnice

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tady je vyfocený řešení.

Podstatou je, použít vzorec pro součet prvních n členů geometrické posloupnosti, ale spočítat to jako limitu pro x se blíží nekonečnu.

Quocient q je 1/2x

Vzorec je tady

vzdelavacisluzby.cz/...

Nekonečná řada - rovnice #2
bruno
hodnocení

Proč nemohu použít tento vzorec? A kde se vzala v čitateli -1?

Nekonečná řada - rovnice #3
Dobrý. Jen tam máte malý přepis ne v řešení, ale v těch vstupních úvahách: limita je samozřejmně pro n, ne pro x, do nekonečna
bruno
hodnocení

Jo dobrýýý, už vím, už mi to vyšlo. Dík.

hodnocení

0x
Bruno: ten vzorec samozřejmě použít můžete. Lopezz ho vlastně užívá taky , Jen ho dokazuje. A mínus mu tam vyšlo Díky úpravě, kdyby to opravoval jinak, vyšlo by mu v čitateli dvě na x tou mínus 1 a tím by se to mínus před zlomkem eliminovalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]