Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké vhodné odmaštovadlo a jak jej používat?

Od: palasi* odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny moudré človíčky,
rád bych se zeptal, jestli máte zkušenosti s používáním fotocitlivého laku, který se na předem odmaštěný povrch nanese v určité vrstvě, nechá zaschnout..., poté se přiloží šablona, osvítí se, opláchne se v louhu a pak vloží do nějakého leptadla.
Rád bych věděl, jaká odmašťovací kapalina je nejvhodnější k tomuto postupu (leptání oceli) před nanesením laku. Jde o to, že ať vyzkouším třeba benzín, nebo líh, stává se mi, že při samotném leptání dochází k odlupování laku v místech, kde to není osvícené. Tudíž si myslím, že to musí být způsobené špatným odmaštěním, nebo agresivním leptadlem (chlorid železitý).
Ohledně použití odmašťovadla, bych se rád zeptal, jak postupovat při samotném odmaštění (namáčet v odmašťovadle, použít nějaký kartáč, nebo štětku?, nebo namočit hadřík a jím pak odmašťovat? (zanechává drobounké nečistoty ovlivňující kvalitu nanesené vrstvy fotocitlivého laku)
Děkuji za Vaše odpovědi :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Nevím jak u tohoto postupu, ale při autolakování a odmašťování používám odmašťovací utěrky elveko.cz/... , které lehce namočím do tech. benzínu. Musí být jen navlhčené , né moc mokré jinak se mastnota združuje do drobných kapek a zůstane na lakovaném dílu. To je to nejdůležitější ,aby se mastnota setřela. Pak po odmaštění ještě použiju antistatickou utěrku vltava2009.cz/... . Je taková lepkavá a zachytí veškeré "chloupky"z odmašťovací utěrky, i když právě tato utěrky ani nic nepouští tak stejně jistota je jistota.Sám víte , že při lakování vše vyleze a z chloupku ,který ani není vidět tak je rázem napuchlá nit:D.

doplněno 30.09.10 14:38:

Ten druhý odkaz se špatně zkopíroval, takže je potřeba ctrl+c (ctrl+v) ,ale to asi určitě znáte.

palasi*
hodnocení

Díky moc za info, vyzkouším to. Jen nechápu, jak můžu jen navlhčit ubrousek, to stačí nalít trochu na střed, nebo naprášit nějakým rozprašovačem?

ar*

Normálně tam trochu nalít do složené utěrky. Techničák se do zbytku vpije. Musí být jen vlhká a když se zmáčkne tak z ní ten benzín nesmí téct.

doplněno 30.09.10 23:23:

Pokud nemáš tyhle utěrky tak se nechá v krajním případě použít punčocha nebo kus spodničky. Prostě něco co nepouští chlup.

palasi*
hodnocení

Zkusím si je pořídit na zkoušku. Věděl bys, jestil je nějaká doporučená hrubost kovového povrchu, od jaké je vhodné začít s odmaštovaním? Když je povrch broušen třeba brus. pásem P 180, přijde mi, že mastnota a drobná zrníčka snadno v rýhách ulpívá.

doplněno 30.09.10 23:45:

A ještě mě napadá, existuje nějaká možnost, postup, kterým si povrch zkontroluji, zda se na něm případná drobná částice nevyskytuje? Zkoušel jsem ten můj kus kovu po odmaštění namočit do tech. benzínu a potom proti světlu se dívat, jestli vystoupí nějaká mini částice a jelikož jsem to do nedávna utíral hadrem a obič utěrkou, byla tam skoro pokaždý :)

ar*

Tak s tou hrubostí povrchu Ti fakt neporadím, je jasné, že čím je povrch hladčí tím se mastnota pele setře,v rýhách je to pak problém . Na hrubý povrch by to možná chtělo omýt arvou a pak opláchnout, popřípadě pokud to jsou menší díly tak to vzít ještě párou (jako jsou na čištění trouby a sporáků) . V mém případě je to broušeno papírem 800-1200, takže je to hladké jak dětská prdélka.

palasi*
hodnocení

Chtěl bych zkusit nějaký kartáč, ale nemám s tím zkušenosti, věděl bys o něčem? Nejmenší jemnost, kterou mohu z estetických důvodů zanechat, je 320-400, tento povrch pak ještě leštím pastou, takže o mastnotu je v mini rýhách dobře postaráno :)

ar*

S tím kartáčem nevím, spíše ch to viděl na tu páru v ideálním případě wapka na žhavou vodu s rotační tryskou, to jde z kovu dolu všechno i barva. No ,ale povrch 320-400 a ještě pak leštěný to zase moc hluboké rýhy nebudou. Záleží taky jaké složení má ta pasta , jestli to je jen na olejové bázi a nebo jestli to obsahuje ještě nějaké jiné svinstvo jako třeba silikon. Jak to jsou velké kusy? Nešlo by to nejprve umýt třeba v nitru a pak ten postup s techničákem a utěrkou atd.?

palasi*
hodnocení

Brusnou pastu kterou na to používám, je běžná zelená v té nejmenší cenové relaci (cena dle hrubosti). Velikost mých nožíků je 10 - 28 cm :)

ar*

Napadá mě na taklhle malé věci zkusit ultrazvukovou čističku. Někde v tvém okolí to nechat zkusit vyčistit a pokud to bude OK tak dnes se nechají koupit kolem 1000.

doplněno 01.10.10 00:38:

Ty k těm nožům děláš i kožené pochvy?

palasi*
hodnocení

Ultrazvuk jsem slyšel, že výkovoně jsou dostačující ty co jsou v cenách od 3-4 tis a při větší hloubce, už ta cena zase stoupá výš :)

Teprv s tím začínám, takže pouzdra jsou zatím v nedohlednu :)

Teď se nejurgentněji potřebuju naučit leptat krásný a kvalitní vzory na ony nože a k temu je důležitá dokonalá čistota :)

palasi*
hodnocení

Prosimtě, když se věnuješ temu lakýrování, mohl bys vědět, doporučit nějaký finišovací, leštící kotouč a pastu na autolaky? Známá má brutálně pošrábaný auto a mám s hobby vybavením vyzkoušené (rychle se rozpadá návlek s dlouhými, jemnými chloupky na unašeči), že při leštění takových místeček, rýhy (pokud není škrábanec moc hluboký) dostanou ve svém korýtku určitý "lesk" a jsou potom mnohem méně viditelné :) Dělal jsem to s vrtačkou co má otáčky 2900 ot/min.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejlépe pro odmašťování kovů je použít hexameta fosforečnan sodný(nebo draselný) a oplachovat kartáčem a pak destilovanou vodou.

JABRAKA

palasi*
hodnocení

Nu a věděl bys, jaký by to měl být typ kartáče? Nějaký kovový drátěný, nebo plastový na umývání rukou? :)

ar*

Grahamova sůl? to je spíš změkčovadlo které se používalo v textilním průmyslu a prádelnách, že by ale odmašťovalo no nevím.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Pro to odmaštění zkus použít Perchloretylen (v drogerkách s barvama 0,5 l za cca 50 Kč) a místo hadrů kůži. Aby jsi dostal veškerou mastnotu z pórů kovu, je nejlepší použít odmašťovadlo v kombinaci s tlakovým vzduchem. Ideál je odmašťovač ve spreji.

palasi*
hodnocení

Myslíš jako nastříkat odmaštovadlo a potom ho rozfoukat a zfoukat tl. vzduchem? Co když mi to v mé garáži rozvíří prach? :)

jabraka*
hodnocení

0x

Nad nějakými dohady nepřemýšlej,ten roztok fosfátů se běžně používá v galvanovnách.Ten kartáč je speciální měkký který dobře přilne k povrchu kovu a odstraní bublinky a dostane odmašťovadlo i do pórů kovu.pak stačí opět umýt destilovanou vodou a rychle vysušit.Nejlépe lihem a hned nanést fotoemulzi.

JABRAKA

palasi*
hodnocení

Jabrako, prosim tě, kde by mohl být problém, pokud i při naředěném (prodává se jako leptadlo na plošné spoje) chloridu železitém s 15% kys. solnou, dochází k odleptávání i neosvětlených míst, jakoby se začne všude po zhruba 4-6 minutách objevovat krupička (donedávna jsem si myslel, že díky mastnotě, ale lak po nanesení je krásně rozlitý do rovnoměrné vrstvy), která se díky leptání neustále zvětšuje. Pokouším se o nalezení příčiny, zkouším čerstvou vývojku 7g/L a 10g/L a beze změn, obměňuji různá odmašťovadla před nanášením laku (Aceton, Ředidlo, Tech. benzín, Líh) a beze změn, pokoušel jsem se roztok chloridu ohřát a krupička je ještě výraznější, osvit laku horským sluncem 10 min, vzdálenost 42 cm... Kde by mohl být zakopaný pes? Které jiné leptací látky vyzkoušet pro ostrý a hluboký lept? Děkuji za tvoje odpovědi, cením si jich.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]