Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice o3 neznámých

Od: ji* odpovědí: 11 změna:

Můžete mi prosím poradit s těmito příklady .:x 5y-4z=22

4x-3y 2z=-22

2x 6y 5z=15

a 2x 3y-4z=1

5x-4y 7z=-15

3x 2y 5z=5

Jde o rovnice o třech neznámých ,zkoušel jsem to metdou sčítací i metodou dosazovací,ale nějak mi to nešlo.

DíkyJ.K.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To, že nevycházejí hezká čísla neznamená, že to nejde. Jen to chce se trošku snažit.

ji*
hodnocení

já se snažil prosím jen malou nápovědu!

Děkuji J.K.

Malá nápověda pro první příklad (tedy pokud zadání je takové, jak jsem napsal níže):

Nejprve bych od druhé rovnice odečetl dvojnásobek třetí.

Pak od třetí odečtu dvojnásobek první.

Pak - v tom nově upraveném systému - druhou rovnice vynásobím čtyřmi, třetí patnácti a odečtu je od sebe.

Pokud jsem dobře počítal (a to je na tomhle příkladu skoro nejtěžší, neseknout se), vyjde z = -1; to ostatní už snadno dopočítám.

(To není přímo dosazovací metoda, tam bych z první rovnice vypočetl x a dosadil do druhých dvou a tak dále. Ta je spolehlivá, ale výpočetní chybu udělám ještě snáze než zde; proto ti to asi nevycházelo.)

Ken prosím potvrď zadání..

hodnocení

0x

Jen pro upřesnění: ty mezery znamenají plus?

Tedy

x +5y-4z=22
4x-3y +2z=-22
2x +6y+ 5z=15
a
2x +3y-4z=1
5x-4y + 7z=-15
3x + 2y + 5z=5
Metoda dosazovací musí vyjít, chce to trpělivost a důsledně dopočítávat. (Tedy musí . pokud řešení existuje, kdyby neexistovalo, tak by nevyšlo, ale taky by se to ukázalo. Minimálně v prvním příkladu existuje právě jedna.)

cniper*

opravdu vysledek existuje, krom uvedeným metod sčítací a dosazovací je zřejmě jednodušší metoda dosazovací. Mě to vyšlo pomocí matic: 1. soustava: x=-2, y=4, z=-1 ... takže moc pěkná čísla. A ta druhá: x=-2, y=3 a z=1 takže opět pěkná čísla. jinak pokud nevíš co ty matice jsou, tak jsem to počítal pomocí Jordanovi eliminační metody.

hmm, takže jste mu vyřešili domácí úkol :(

cniper*

určitě nemá úkol hotový. Jelikož výsledek je vždy jen ukončení příkladu, ale ten postup je to, oč vlastně jde. Výsledkem se to pak jen potvrzuje spravnost. ;)

Ok, beru zpět. Ale správnost by si pak ověřil sám. Určitě musí dělat i zkoušku. Alespoň u nás vždy byla součástí příkladu. Není zkouška, není příklad:)

ji*
hodnocení

Tak lidi aby bylo jasno není to žádný úkol,ale je to pro mne je mi 35 let a na tyto roky jsem se dal dalkové studium jen ta matika mi dělá problem a pan učitel nam o te třetí metodě nic neříkal i tak všem děkuji

ji*
hodnocení

asf
hodnocení

0x

použij metodu přes determinanty nebo Gausovu metodu (Gaus-Jordanovu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]