Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Analogie XOR (AND=krát. OR=+).Booleho algebra

Od: math odpovědí: 14 změna:

Měl bych dotaz z Booleho algebry: jaký je "algebraický" protějšek operace NOT a XOR?

Za předpokladu, že AND = krát a OR =+ (kde se musí ošetřit overflow cokoli+1=1+1)=1

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

telefon.unas.cz/...

doplněno 16.04.20 15:49:

mohlo by to tam být

math
hodnocení

Co by tam mohlo být? věta končí slovem být.

Na odkazu jsem se dočetl toto:

"Vítejte na mých stránkách, které jsou psány i pro začátečníky.Zaměřeny jsou převážně na telekomunikační problematikuale i další obory s ní související, jako základy elektroniky,základy eletrotechniky, komponenty PC a dlaší."

TAkže jsem to celé prolezl. a ono to tam bylo, XOR= !A . B + A . !B . Díky

111®

no je to už dávno co jsem to psal, tak to z hlavy už nevyplivnu*smich*

hodnocení

0x
Nemělo by tam být "nebo"? (XOR)
math
hodnocení

Nerozumím, co jste napsal. Kde by mělo nebo nemělo být "nebo"? A co znamená to (XOR) v závorce?

math
hodnocení

Tak XOR už jsem zjistil, jak se zapisuje... ale využívá funkci NOT. Takže otázka je, jaký algebraický analog je funkce Not?

111®
hodnocení

0x

k NOT je inverse YES takže NOT je negované Yes

math
hodnocení

Děláš si srandu? Yes není matematická operace. Ani booleovská, natož algebraická. Já se ptám, co která operace odpovídá NOT, jestliže AND odpovídá krát a OR plus.

zdenekl*
hodnocení

0x

XOR odpovídá ≠

NOT odpovídá -

Vysvětlení není zcela triviální, pokud je pro tebe vysvětlení důležité, musíš prostudovat nějaké odborné pojednání týkající se sjednocení Booloevy a obecné algebry. Zkus např. toto: cs.utoronto.ca/...

priklad1*
hodnocení

0x

Co třeba (a+1) mod 2

priklad1*

Mám na mysli NOT

hm*
hodnocení

0x

Já bych ty analogie nehledal.
Sám vidíš, že AND a "krát" vyšlo víceméně náhodou.
OR a "plus" už kulhá: 1 + 1 jsou prostě 2, že to ve dvojkové soustavě znamená přenos do vyššího řádu, na věci nic nemění, zatímco 1 OR 1 je 1 (úplně stejná 1, jako ty kolem ORu).
NOT znamená "ta jiná hodnota, než mám". Co by mělo být v algebře "tou jinou hodnotou", než mám, třeba pro 5? 0? -5? 1/5? Kdybychom v algebře zůstali u hodnot 0 a 1, pak by se (NOT x) mohlo nahradit operací (1-x), ale že by to bylo nějak názorné, to tedy není.
No a XOR? Jestliže je A XOR B = (A AND !B) OR (!A AND B), tak by to bylo, s využitím předchozích pravidel, něco jako (X*(1-Y))+((1-X)*Y), což je (X-X*Y+Y-X*Y)=(X+Y-2*X*Y). Pro hodnoty 0 a 1 to opravdu funguje, zdá se, ale boolovu algebru to teda nepřipomíná ani náhodou. :)

priklad1*

Kdes na tyhle úvahy přišel. Když už dvojkova soustava tak 1+1=10 Hradlo OR dává na výstupu 1 pokud je na kterémkoliv vstupu 1. Myslím, že hradlo XOR dává na výstupu 1 pokud jsou oba vstupy shodné.

priklad1*

No je to obráceně. Na výstupu je 1 pokud se vstupy liší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]