Nejste přihlášen/a.
Měl bych dotaz z Booleho algebry: jaký je "algebraický" protějšek operace NOT a XOR?
Za předpokladu, že AND = krát a OR =+ (kde se musí ošetřit overflow cokoli+1=1+1)=1
Co by tam mohlo být? věta končí slovem být.
Na odkazu jsem se dočetl toto:
"Vítejte na mých stránkách, které jsou psány i pro začátečníky.Zaměřeny jsou převážně na telekomunikační problematikuale i další obory s ní související, jako základy elektroniky,základy eletrotechniky, komponenty PC a dlaší."
TAkže jsem to celé prolezl. a ono to tam bylo, XOR= !A . B + A . !B . Díky
XOR odpovídá ≠
NOT odpovídá -
Vysvětlení není zcela triviální, pokud je pro tebe vysvětlení důležité, musíš prostudovat nějaké odborné pojednání týkající se sjednocení Booloevy a obecné algebry. Zkus např. toto: cs.utoronto.ca/...
Já bych ty analogie nehledal.
Sám vidíš, že AND a "krát" vyšlo víceméně náhodou.
OR a "plus" už kulhá: 1 + 1 jsou prostě 2, že to ve dvojkové soustavě znamená přenos do vyššího řádu, na věci nic nemění, zatímco 1 OR 1 je 1 (úplně stejná 1, jako ty kolem ORu).
NOT znamená "ta jiná hodnota, než mám". Co by mělo být v algebře "tou jinou hodnotou", než mám, třeba pro 5? 0? -5? 1/5? Kdybychom v algebře zůstali u hodnot 0 a 1, pak by se (NOT x) mohlo nahradit operací (1-x), ale že by to bylo nějak názorné, to tedy není.
No a XOR? Jestliže je A XOR B = (A AND !B) OR (!A AND B), tak by to bylo, s využitím předchozích pravidel, něco jako (X*(1-Y))+((1-X)*Y), což je (X-X*Y+Y-X*Y)=(X+Y-2*X*Y). Pro hodnoty 0 a 1 to opravdu funguje, zdá se, ale boolovu algebru to teda nepřipomíná ani náhodou.
Kdes na tyhle úvahy přišel. Když už dvojkova soustava tak 1+1=10 Hradlo OR dává na výstupu 1 pokud je na kterémkoliv vstupu 1. Myslím, že hradlo XOR dává na výstupu 1 pokud jsou oba vstupy shodné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.