Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím si rady - matematika - procenta

Od: zlatka odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, potřebuji pomoct, prosím. Úloha zní: Plat otce je o 25% větší než plat syna. O kolik procent je menší plat syna než otce?
Zdálo se mi to jednoduché, ale když jsem zjistila, že to má vyjít o 20%, tak jsem to přestala chápat. Budu moc ráda za pomoc.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Dosaď si pro pochopení čísla...
Plat syna je 100 korun (teď je to základ, tedy 100 %), otec bere o 25 % více, tedy 100x1,25= 125 korun.
Zatím snad jasné... :)
Plat otce je 125 korun (teď je to základ, tedy 100 %), syn bere 100 korun, což je 80 % z otcova platu. Rozdíl platů činí 25 korun, což je 20 % otcova platu.
Chápeš?

Vždycky jde o to, z jakého základu (co je těch 100 %) se určitý díl počítá...

zlatka
hodnocení

Aha, chápu, tak děkuji moc.

hodnocení

1x

Kdyby sis tam dosadila synův plat například 100Kč, tak bys hned viděla že to vychází.

Napíšeš si tu úlohu jako rovnici:

T = 1.25 * S [tj otcův je 125% synova]

pak to upravíš tak abys měla kolik je synův:

T / 1.25 = S --> S= T / 1.25 --> S = T * 1/1.25 --> S= T * 0.80

vidíš, že to jsou počty úplně primitivní

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]