Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatížení police

Od: zvedavytom odpovědí: 7 změna:

Pro polici v délce 3500 mm a šířce 400 mm, je pět konzolí tvaru L s šikmou výztuhou. Rozměry konzole jsou 270 mm a 400 mm. Maximální vzdálenost mezi konzolemi je 700 mm. Konzola je připevněná ke zdi hmoždinkou s dovoleným zatížením 500 N v tahu. Pro konzoli je maximální povolené zatížení 150 kg. Jaké je celkové maximální možné zatížení police? Jaké je maximální možné zatížení police v jednom bodě? Je možné zatížit polici zátěží 120 kg na 1 m police?

Pokud uvažuji správně, pak rozvržení konzolí bude 350, 700, 700, 700, 700, 350

Nevím jak správně spočítat zatížení. Je správně když dám a1=400 mm a a2=270 mm, pak F2=500 N, tak mi vyjde podle vzorce F1*a1 = F2*a2 F1=740 N, tak můžu tvrdit že maximální zatížení police v jednom bodě bude 74 kg? Jak spočítám zatížení celé police?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zadání je vadné. Je úplné?

zvedavytom
hodnocení

Napsal jsem vše co vím. Co chybí?

Vzdálenost šroubu (hmoždinky) od dolního bodu dotyku konzoly (asi dolní hrany konzoly), vzdálenost zátěže od stěny.

zvedavytom
hodnocení

Vzdálenost šroubu (hmoždinky) od dolního bodu dotyku konzoly jsem uvažoval v délce 270 mm, protože není v zadání. Jak se změní výpočet když by byla 3 cm od konce, tedy a2=240 mm? Vzdálenost zátěže od stěny má být proměnlivá, proto jsem počítal maximální, jako bych zatížil jen hranu. Nevím jak spočítat plošné zatížení

Teda nějak jsem nepochytil ten zápis, ale pokud počítáte zatížení pouze jedné samostatné konzoly a pokud zátěž působí na rameně 400 mm, pak může být zátěž 500*270/400 = 337,5 [N].

Vadné zadání má ale ještě jednu vadu. Není řečeno, zda police na konzolách jen leží nebo je připevněna. A není řečeno, zda se má police uvažovat jako dokonale tuhá. Protože dokonale tuhá a ke konzolám připevněná police roznese moment na všechny konzoly.

zvedavytom
hodnocení

přikládám obrázek, jak si to představuji, že to má být.

Zatížení police

zvedavytom
hodnocení

Děkuji za odpověď. Za zápis se omlouvám, píšu jak umím. U police měl být zanedbán průhyb, tak bych chápal že bude dokonale tuhá. Jestli mám spočítat celkové zatížení, musím jí brát jako připevněnou. Pak by tedy platilo pro pět konzolí celkové zatížení * 5? Jaké by bylo zatížení na 1m?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]