Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám vypočítat obvod když znám obsah?

Od: jsemkluk odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
mohli by jste mi prosím poradit jak se vypočítá obsah když známe obvod? Stačí když mi napíšete jen vzoreček jinak si to spočítám vše sám. Za každou radu budu moc rád.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

15.04.20 12:28
hodnocení

0x
Čeho?
jsemkluk
hodnocení

Kruhu
Pokud neexistuje žádný univerzální vzoreček tak aspoň nějakou radu jak bych to mohl vypočítat. Za radu budu moc rád.

hodnocení

0x

Zdravím.

Neexistuje univerzální vzorec, který by bylo možno použít pro všechny rovinné obrazce...

priklad1*
hodnocení

0x

P=o²/4Pí

Tak obvod, nebo obsah?

jsemkluk
hodnocení

Obvod když znám obsah
priklad1*

To je možná v nadpisu. Ještě umím číst co je napsáno v dotazu. Tvůj problém je, že ani nevíš co chceš.

mate*
hodnocení

0x
Obvod kruhu se vypočítá 2×pi×r když chceš r tak celou rovnici vydělis 2×pi a pak dostaneš r a dosadis do vzorce pi×r na druhou

hodnocení

0x

Zdravím.

Jak dospějeme ke vztahu, že obsah kruhu S=o2/4π? Předpokládám, že tento vzorec si pamatuje málokdo.

Obvod kruhu o=2πr, z toho r=o/2π. Do vzorce pro obsah kruhu S=πr2 dosaďme za r výraz o/2π, tedy místo r2 bude ve vzorci pro obsah o2/4π2 . Takže S=π krát zlomek o2/4π2. π se zkrátí a tak vznikne vzorec S=o2/4π ...

Osobně bych "pro školu" radil jiný postup: Je-li znám obsah kruhu S, dosadit do vzorce pro obsah (S=πr2) a vypočítat z něj jedinou neznámou poloměr r. Poté dosadit vypočtený poloměr do vzorce pro obvod kruhu (o=2πr)...

A když je znám obvod kruhu, dosadit do vzorce pro obvod (o=2πr) a vypočítat z něj jedinou neznámou r a poté dosadit vypočtený poloměr do vzorce pro obsah kruhu (S=πr2). Takže z obsahu obvod a obráceně z obvodu obsah...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]