Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úkol - funkce

Od: martinn* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, je tu někdo, komu jdou funkce? Pokud ano, pomohl by mi s úkolem na matiku? Mám to do zítra, tak prosím poraďte *smich* . (Mám hotové první dvě cvičení - psaní souřadnic a zakreslování bodů, ale ty grafy vůbec nechápu)
jane111.chytrak.cz/...
Předem děkuji a doufám, že někdo pomůže.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím.

Chtělo by to mít nastudovány základní pojmy (vstup, prvek x, nezávisle proměnná, definiční obor funkce nazývaný D, výstup, reálné číslo y, závisle proměnná, funkční hodnota, obor hodnot funkce nazývaný H) a uvědomit si, že funkce je předpis, který ke každému prvku x z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo y. Umět se zorientovat v soustavě souřadnic x,y. Že čísla(prvky) x lze najít na ose x a příslušné hodnoty y na ose y. Definiční obor funkce D je pak na grafu vidět (je to vlastně množina všech x-ových souřadnic bodů grafu). Pozor na "konce" grafu-kdy je bod (kolečko) vyplněné a kdy ne. Podobně lze najít i obor hodnot funkce H, tedy najít všechny y-ové souřadnice bodů grafu. Najít nejmenší a největší hodnoty těchto souřadnic v grafu jistě není problém. A v grafech se dá jistě najít, pro která x existuje více než jedno přiřazené y. Např.graf d) nabízí pro x=4 příslušné y buď 1 nebo 3, podobně grafy c), h) a l) – to se pak o funkce nejedná...

martinn*
hodnocení

Děkuji moc za vysvětlení, snad už mi to nějak vleze do hlavy *smich*

hodnocení

2x

Nejsem si stoprocentně jist, které že to příklady byste potřeboval. Pokud jde o ten poslední, určit, co jsou sa co nejsou grafy funklce, tam je důležité, aby ten "graf" definoval potenciální funkci jednoznačně. Takže třeba a, b je vpořádku, c a d už nikoliv (například d se pokouší definovat jako funkci něco, co by v bodě x = 4 mělo dvě hodnoty y = 3 a y = 1. Podívejte se na to z tohoto pohledu a bude-li vám to ještě nejasné, napište znovu, co a proč

martinn*
hodnocení

Měl jsem na mysli tento poslední, za jehož vysvětlení moc děkuji :), a k němu ještě to, kde se určuje obor hodnot, definiční obor funkce, atd. Pokud by jste věděl i toto, byl bych moc rád.

martinn:

Definiční obor jsou intervaly na ose x

Obor hodnot jsou intervaly na ose y

Poslední příklad je l)

Avšak v př. l) není znázorněna funkce, protože na jednu hodnotu na ose x připadá víc hodnot na ose y.

Např. v případě funkce k) je definiční obor D(f) = <-2;4) a obor hodnot je {1;2;3}

Např. v případě funkce j) je definiční obor D(f) = (-2;1) sjednoceno s (1;2) a obor hodnot je (1;3)

hodnocení

0x

Nemám cobych dodal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]