Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojčlenka jak ji rozpoznat?

Od: nela* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, poradíte mi prosím někdo jak mám rozpoznat jestli se jedná o přímou nebo nepřímou úměrnost? Děkuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zdravím.

Přímá (i nepřímá) úměrnost je určitý vztah dvou veličin. Vůbec se mi ale nelíbí jejich rozpoznávání "čimčarováním", tedy čím je jedna veličina větší atd. Protože podle toho by přímou úměrností v prvních letech života byli věk člověka a jeho výška a pod. Za přímou úměrnost bychom považovali i vztah mezi stranou čtverce a jeho obsahem, ač je to kvadratická funkce.

Přímá úměrnost: Obě veličiny se zvětšují (nebo obě zmenšují) ve stejném poměru. Jinak: Kolikrát se jedna veličina zvětší, tolikrát se druhá veličina také zvětší. Např. když se jedna veličina zvětší dvakrát, tak se druhá veličina zvětší také dvakrát.

Nepřímá úměrnost: Jestliže se jedna veličina změní v daném poměru, druhá veličina se změní v poměru převráceném.

Jinak: Kolikrát se jedna veličina zvětší, tolikrát se druhá veličina zmenší. Např. když se jedna veličina třikrát zvětší, tak se druhá veličina třikrát zmenší...

Samozřejmě: "...věk a výška byly..."

111®
hodnocení

3x

přímá je: čím je víc jednoho, tím je víc i druhého, u nepřímé je to čí více jednoho, tím méně druhého, nebo

narůsrá-li jedna proměnná, naůstá i druhá= přímá

anaopak , narůstá-li jedna proměnná druhá klesá =nepřímá..

nela*
12.04.20 14:24
hodnocení

děkuji

hodnocení

0x

No tak sampzřejmě chci-li použít ůvahy typu cčím víc, tí,m víc/míň" nejprvesi musím být jist,žejdeo ůměrnost. Aletotaky nenítak jednoduché. Přímá úměrnost je lineární vztah. Tedy ne čím víc tím víc, ale kolikrát víc ,tolikrát míň. A nepřímá úměrnost? Tam vlastně žádná linearita není. Amos má pravdu, že se mu to nelíbí.

hodnocení

0x

Z jiného soudku: Zase mi systém nedovolil dát někomu (zde Amosovi) bod. Pokládám nastavení systému za absolutně zvrhlé a pro mne urážlivé. Dělá ze mne nesvéprávného nebo mně snad a priori pokládá za podvodníka či co. Admina si vážím, ale tohle skutečně přehnal. /Nebo za to nemů že admin?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]