Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potrebuji poradit s 2 priklady

Od: eliskap odpovědí: 4 změna:
dobry vecer, pocitam fyziku a nevim si rady. prvni priklad zni : k akumulatoru o napeti 12 V je pripojena zarovka. Z jednoho poli akumulatoru k zarovce vede vodic o odporu 0,1 Ω. merenim bylo zjisteno, ze mezi obema lonci tohoto vodice je napeti 0,5 V. jaky proud prochazi obvodem?
a druha otazka zni : kdyz se neznamy rezistor pripoji ke zdroji napeti 12 V, prochazi jim proud 3A. Jaky je odpor rezistoru?
predem dekuju za odpovedi, musim odeslat do pulnoci.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sorry, tohle jsou úkoly na Ohmův zákon. Předpokládám, že jste na dálku dostali za úkol se ho naučit a dokázat to vyřešením dvou primitivních příkladů. A ty ses na to vyprdnul, přece se nebudeš učit takové blbosti... Jenže na Ohmově zákonu stojí celá elektřina!

eliskap
hodnocení

nevyprdnula, to jsou jediny posledni priklady ktery jsem z celeho pracovniho listu nepochopila. a ano, mame to na dalku. Nove tema. vsechno jsem pochopila , ale na todle nedokazu furt prijit.

hodnocení

0x

Elektřině moc nerozumím, ale možná je to takto.

1)

Vzoreček pro ohmův zákon je R = U / I

R ... odpor

U ... napětí

I .. proud

Co mě není jasný je, proč je v obvodu napětí 0,5 V, když napětí baterie je 12V.

I = U / R

I = 0,5 / 0,1 = 5 A

2)

R = U / I

R = 12 / 3 = 4 ohmy

1) je to v pořádku. Jde o úbytek napětí na tomto kusu vodiče, zbytek se spotřebovává v žárovce. Takže primitivní dosazení do vzorce, vůbec se o tom nemusí přemýšlet.

2) to je ještě jednodušší, tam není žádné číslo navíc.

Obyčejné dosazení do vzorce, proto jsem tazatelku sprdnul - příliš primitivní a nemusí se tam nic vymejšlet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]