Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
proč se říká Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše?
Nevzdáváme se předem nejlepšího možného výsledku a spokojíme se snáze s průměrem? Jak to chápete vy?
Děkuji
Já si vysvětluji, že nejsem schopna ulovit holuba, tak přijmu to, že s jistotou držím toho malinkého vrabce a spokojím se s ním.
rčení vesmyslu, jistota je jistota...mám-li již vrabce v hrsti,nepustímm ho, protože holuba chytit nemusím..
Já bych to viděl spíš naopak. Protože nemám šanci získat větší sousto (holub), spokojím se s menším, ale jistějším (vrabec). Jinak by se mi mohlo stát, že umřu hlady.
To není ten význam.
Význam je ten, že je to popis volby , kdy : průměrný výsledek je sice jistý a nadprůměrný výsledek jistý není, avšak když se někdo pokusí o dosažení toho nadprůměrného výsledku, tak se tím vzdává možnosti, využít v případě neúspěchu aspoň ten průměrný výsledek.
Smyslem vzniku tohoto rčení bylo pravděpodobně to, že holubí maso bylo chutnější než maso vrabce.
Příkladem toho rčení byla např. volba v soutěžní hře - chcete být milionářem. Byla tam např. volba, zda si nechat 80 tisíc a dál neriskovat a nebo risknout zisk 160 tisíc, ale současně riskovat ztrátu 70 tisíc.
nějaké díly jsou např. na
Třeba někdo měl vyhraných 80 tisíc (to je v přirovnání - vrabec v hrsti). Ale někdo nechtěl ukončit hru a mít "jen "80 tisíc, a chtěl risknout vyhrát 160 tisíc(to je v přirovnání holub na střeše). Pokud ale neuhodl odpověd na danou otázku, tak nejen že nevyhrál 160 tisíc, ale ani těch 80 tisíc a vyhrál jen 10 tisíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.