Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O jaký jde rým?

Od: mareklokaj odpovědí: 6 změna:

Věděl by jste někdo o jaký rým se jedná? Já tam tož žádný rým nevidím. Děkuji za rady.

K tvým břehům sklání měsíc tvář
A líbá něžně v tůni stín
Hledí dolů klenbou stromů
Kam spát chodí hvězdy a
Kde vládne mír

Znáš mnohá kouzla, řeko má
A vím, že mou touhu znáš
Chci žít, žít a mít stále rád
Celou duši dát, dát život plný krás
Já toužím mít rád

K tvým břehům sklání měsíc tvář
A líbá něžně v tůni stín
Hledí dolů klenbou stromů
Kam spát chodí hvězdy a
Kde vládne mír

Znáš mnohá kouzla, řeko má
A vím, že i mou touhu znáš
Chci žít, žít a mít stále rád
Celou duši dát, dát život plný krás
Já toužím mít rád...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Je to volný text, textařky Jiřiny Fikejzové k již hotové cizí (Henry Mancini) hudbě. Takových textů má spoustu. Není nutné aby tam byl rým, za každou cenu. Až si to dobře zazpíváte, tak teprve uvidíte, jak vše "pasuje". Lacky napsáno.

doplněno 09.04.20 10:01:

Jinými slovy. To není báseň, kde jsou více či méně nějaká pravidla.

doplněno 09.04.20 11:01:

Oprava: Tento text napsal Karel Jelínek. (Karel Gott). Paní Jiřina Fikejzová napsala jiný text v 1964 pro Juditu Čeřovskou.

jofa*

Laicky napsáno.

nov

Ano, H. Mancini a Moon River ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Krása. *andel*

hodnocení

2x
Poezie uznává dvě formy vázanou a volnou. Zjednodušeně řečeno, když se to nerýmuje, jde o rýmování volné.
doplněno 09.04.20 07:34: Takže i když to tvrzení postrádá logiku.. Když tam není žádný rým, tak je tam rým volný :)
Doufám že mé tvrzení rozcupuje nějaký místní češtinář a vnese do problémů jiné svetlo. Přiznám se, že já volné poezii na chuť nepřišel. Tvořím jen věci vázané.
I když.. Viděno očima cimrmanologa amatéra rád a rád je rým absolutní :)

figurek*
hodnocení

0x

hm. Já vidím docela ucházející lyriku napsanou volným veršem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]