Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad na výpočet tlaku

Od: zut odpovědí: 7 změna:

Ahojky mám příklad:

2/ Hmotnost tanku je 30 tun. Pásy tanku se dotýkají plochou 4 m2 země. Jak velkým tlakem působí na zem?

Podle učitele by to mělo vyjít 36 780 Pa. Nevím jak na to.

Díky za pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

p=F/s ne? Počítej v základních jednotkách. 30 tun převeď na Newtony, poděl čtverečními metry a výsledek vyjde v Pascalech. 30 tun = 30000kg = 294300 N

p=F/s=294300/4=73575 Pa. Těch učitelových 36780 Pa mi nevychází taky.

zut
hodnocení

Mě to právě taky vyšlo 73575. Pak mě napadlo, že to tam je trochu blbě napsaný a že to musím vydělit osmy. Pak by to jedině vyšlo podle učitele *smich*

hodnocení

0x

A kde je problém? Tlak je síla / plocha. Jaká je síla? Jaká je plocha? Jaký je podíl?

73 575 Pa, jak koukám píše kolega.

Zadání je - jako vždy chybné. Plocha jednoho pásu jsou 4 m2, Tank má dva. Někdo to naplal chybně.

Potom už to vyjde.

zut
hodnocení

Problém se vzorečkwm nebyl, jen s blbě napsaným zadáním. Proto mi to vyšlo těch 73575. Prostě neumí psát zadání *smich*

hodnocení

0x

Ten učitelův výsledek by byl správný, pokud plochu 4m2 má jeden pás. Pak se tíha tanku rozloží na 8m2.

hodnocení

0x

Jednotka Pa (pascal) znamená působení síly 1 N na plochu 1 metr čtvereční

m = 30 t = 30000 kg

F ... gravirační síla

F = m krát g = 3000% krát 9,81 = 294300 N

p... tlak

p = F/S

p = 294300 děleno 4 = 73575 Pa

Pokud je ale plocha jednoho pásu 4 m2, tak plocha dvou pásů je 8 m2

V tom případě je p = 36788 Pa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]