Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Básnička - rozboor

Od: lukas2 odpovědí: 2 změna:

Je štěstím v naší zemi žít a neštěstím to štěstí mít

Mohu ještě poprosit, jaké básnické prostředky by se daly najít v této kraťoučké básničce? A jak byste tu báseň vyložili vlastními slovy? Děkuji moc

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

no, nevim, samozřejmě jsou i miniaturní "básničky", tj. prostě krátký básně (čtyřveršový už dávno nejsou nic zvláštního, anebo třeba eště kratší hodně používaný haiku), ale tohle bych spíš než coby básničku označil jako aforizmus, nebo třeba i slogan..., ne dík krátkosti, ale právě dík použitým prostředkům spolu s "obsahem", vyzněním... - obé se mi zdá hodně minimalistické;
co se básnickejch prostředků tejče, nepochybně nechybí rytmus a rým; a jistěže (vzhledem k tomu rytmicko-rýmovýmu členění i obsahovýmu vyznění) i naprostej základ, tj.verš - pokud by to tazatel laskavě napsal správně, a ne takhle DEBILNĚ a naprosto špatně - pokud báseň (a nikoliv v próze), tak se prosímpěkně uvádí členění do veršů (verš je totiž to, co báseň prostě mít musí... (ano jistě, výjimky existujou - konkrétní poezie, nejasný, dvojí veršový členění (např. Šiktanc Město jménem Praha), to nechme a nerozvádějme)), klidně to můžu napsat do do jedný řádky s vyznačenými verši, takže v našem případě:
Je štěstím v naší zemi žít / a neštěstím to štěstí mít ((nebo Je štěstím / v naší zemi žít / a neštěstím / to štěstí mít))

další poetický prostředky (mezi který teda nepočítám tu případnou závěrečnou pointu) nevidím; jinak bytostně nesnáším nějaký pitvání básně (pochopení básnickejch prostředků by mělo vyplynout nenásilně, ne nějakym nablbe prováděnym rozborem) a ještě víc "vyložení vlastními slovy" - cožéééééééééé? - doprdele, báseň tu není od toho, abych ji vykládal vlasními slovy, to by se jaksi nemusela ta báseň psát..., báseň lze dejme tomu nějak pochopit, spíš uchopit, ale vlastníma slovama se jí pokoušej vyložit fakt jen naprostý debílci...(k nimž zřejmě patří nemalá část vyučujících českého jazyka a pochopitelně i jejich žáků (jejich debílkovství by se ovšem nemělo omlouvat těma případně podobně debílkovitejma učitelema, to je laciná omluva))

chápat se dá tahle básnička (dle mě aforizmus) asi různě, například ten konec může bejt ironickej protiklad..., ale nad tím by se měl zamyslet tazatel sám
(mě samotnýho by zajímalo, jak to vlastně autor myslel (pokud to není nějakej jen školskej příklad, co vlastně nikdo nemyslel nijak, což ale snad ne), jak známo, čtenář (interpret) to klidně může myslet i jinak (ale pokud možno by měl vědět, jak to myslel ten autor), každopádně tazatel sem laskavě může dát "řešení", tj. jak to má/může bejt myšlený...)

P.S. tak jsem si zadal verše do googlu, a vypadnul autor, jakož nejspíš částečně i okolnosti napsání veršů; autorem je Vít Kremlička (kterýho ke svý hanbě neznám - v době, kdy jsem poezii sledoval, mi, coby samizdatovej autor, uniknul, a pozdějc už jsem na něj dík svý lenosti nenarazil);
tyhle jeho verše jsou nějak ikonický, častějc citovaný (dokonce si je můžete koupit vytištěný na triku, viz ten google), a měly bejt napsaný v době reálného socializmu - což mě už hned na začátku napadlo jako možnost, a tudíž jsem je nejspíš pochopil viceméně stejně jako autor (v tomhle mají mladší lidi nevýhodu - já, dokud nezblbnu, si asi kdykoliv budu moct vyevokovat tuhle dobu, a jakoukoliv souvislost k ní (či podobnému společenskému stavu) vycítím velmi dobře);
správná je ta rozsekanější verze do čtyřverší; ale bližší souvislosti k veršům (asi celý básničce - ano, tady je básnička celkem správný označení, omluva tazateli) neznám, tolik sem toho na googlu neobjevil (možná jsou verše dost charakteristický aspoň pro část Kremličkovy tvorby - v tom pádě by šlo o hodně lapidární jednoduchý vyjadřování (a mohl by to třeba bejt i pěknej úvod do poezie coby svéráznýho žánru, kterej právě má smysl ve svojí veršovaný (obv. zkratkovitý a lyrický) formě, a nedá se "překládat" bez toho "vlastními slovy"), možná ani moc charakteristické nejsou...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]