Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ČJ - sloh - výklad

Od: nelitos odpovědí: 12 změna:

Mám napsat výklad s využitím poznatků z vlastní četby na téma Výrazní hrdinové v dílech české literatury. Neumím psát slohy a na zítra toho mám ještě hodně, co se učení týče, tak pokud by někdo pomohl, budu ráda a moc vděčná.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lilit
hodnocení

0x

to ho ma nekdo napsat jako za tebe? :D

nelitos
hodnocení

No třeba...stačil by mi jen začátek, pár řádků a já bych navázala... Takhle budu do 8 do večera přemejšlet jen o tom, o čem psát a jak začít... a dalších pár hodin zabere psaní a pak to ještě přepsat...

lidus*
hodnocení

0x

Já bych zase dostala, kdybych to za tebe nepsala. Prvně si přečti co výklad je a co má obsahovat, pak si vyber knihu ve které je nějaký výrazný hrdina nebo hrdinka, napiš si osnovu a začni psát. Dej sem co jsi vyplodila a určitě ti pomůžeme.

doplněno 21.09.10 16:34:

Pro lepší psaní doplním, že já bych si vybrala dva zcela odlišné hrdiny.

nelitos
hodnocení

Mám už něco hotové, kam to můžu poslat, aby mi s tím někdo poradil či pomohl?

nelitos
hodnocení

Mám už něco hotové... prosím o pomoc s tím, ráda bych to už měla hotové. Musím to ještě přepsat ručně a má to mít 25 řádků celkem, tak nevím, jestli to v závorce mám ještě psát... prosím o radu, co a jak. Děkuju.

nelitos
hodnocení

Mám už něco hotové... kam to můžu prosím poslat, aby mi s tím někdo poradil? Mám to napsané ve wordu.

lidus*

Vložte to sem.

nelitos
hodnocení

Výrazní hrdinové v dílech české literatury
(výklad)

Jedním z nejvýraznějších hrdinů české literatury, je Švejk v čtyřdílném humoristickém románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války odspisovatele Jaroslava Haška. Jednotlivé díly románu mají tyto názvy: V zázemí, Na frontě, Slavný výprask, Pokračování slavného výprasku. Dílo, které pojednává o zesměšnění nesmyslného válčení a o starém řádu, bylo mnohokrát zfilmováno a zdramatizováno. Hlavním hrdinou je šibal Švejk, který zosobňuje ideál lidové podnikavosti a chytrosti, prochází celou řadou napínavých příhod a snaží se za každou cenu přežít. Švejk je pozoruhodný právě tím, že se u něj instinktivní statečnost a jakýsi smysl pro pořádek nepojí s očekávanou hloupostí nebo nedostatkem smyslu pro realitu. Švejkova osobnost, tak jak ji Hašek představuje, překvapuje na jedné straně neutuchajícím životním elánem, na straně druhé jakousi životní rezignací, odevzdaností a smířením se s osudem. Jako by Švejkovi scházely ambice a životní cíle. Tento paradox vyvolává pochybnosti, zda Švejk opravdu jedná podle toho, co si myslí. Švejk se umí vysmívat, dělá to často a i velice inteligentně, ale motivací jeho doslovného plnění příkazů svých nadřízených není výsměch, alespoň ne jeho vlastní. Švejkova blbost tak dokázala nejen odzbrojit, ale přimět i k zamyšlení nad sebou samým. Známý Švejkův výrok "Poslušně hlásím, pane obrlajtnant" je každému čtenáři jistě dobře znám, stejně tak slova paní Müllerové "Tak nám zabili Ferdinanda", kterými nám na začátku oznamuje vraždu arcivévody.

(Další výraznou hrdinkou je Maryša, která je nejvýznamnějším výsledkem spolupráce bratrů Aloise a Viléma Mrštíků. Drama řeší majetkové poměry a nerovný vztah muže a ženy. Mladá dívka Maryša, která je dcerou bohatého sedláka Lízala...)
lidus*

A šlo to, že? Opravit chyby a pro mě je to dobré.

raduz*
hodnocení

0x

Ja si kdysi také vybral postavu Svejka - uz to je sice davno, ale dodnes si pamatuji, ze ucitelka velice ocenila me hodnoceni Svejka ve smyslu: rozkazy plní doslova a tím právě ukazuje jejich nesmyslnost a nesmyslnost celé války

nelitos
hodnocení

To je dobré. To tam ještě doplním. Díky:)

Možná bych nepoužila slovo blbost, ale třeba prostota nebo prostoduchost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]