Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká veličina neovlivňuje vztlakovou sílu?

Od: prdelina odpovědí: 12 změna:

Zdrávím mám otázku :

Jaká veličina neovlivňuje vztlakovou sílu?

Kdo ví, prosím poraďte. Díky :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím.

Vzhledem k tomu, že vztlaková síla Fvz= objem ponořené části tělesa V krát hustota kapaliny ρ krát gravitační zrychlení g, závisí vztlaková síla na těchto veličinách a nezávisí např. na hmotnosti tělesa, teplotě atd....

Pozor. Teplota meni hustotu kapaliny.

Zdravím.

Tu teplotu bych vzal zpět. Myslím si, že "škola" by chtěla jako odpověď hmotnost ...

Velikost ponořené části tělesa závisí na hustotě tělesa.

bramborinaxoxo
hodnocení

0x

Objemová síla asi *zmateny**srdce*

hodnocení

0x

Tech je.

Z tech zakladnich napriklad svitivost, svetelny tok, elektricky proud, elektricky naboj a cas.

Z odvozenych jich pak je doslova nepreberne mnozstvi.

hodnocení

0x

Jak už někdo napsal, vztlaková síla nezávisí přímo na hmotnosti tělesa, ale na hustotě materiálu daného tělesa.

Tady je odkaz na stránku, kde je vzorec pro vztlakovou sílu

zsondrejov.cz/...

Pozn. je tam uvedeno, že g = 10

Přesněji je g = 9,81, na 10 je to zaokrouhlováno, aby se líp počítalo.

Př.

Může být např. nějaký řelezný přemět o hmotnosti 1 kg a potopí se na dno, protože hustota železa je násobně větší než hustota vody.

Může být např. dřevěny předmět o hmotnosti 10 kg a buda plavat na hladině, protože hustota dřeva je menší než hustota vody. Hustota dřeva je přibližně myslím 0,6 g/cm3 , kdežto hustota vody je 1g/cm3.

doplněno 31.03.20 11:36:

V tom vzorci pro vztlakovou sílu je V objem ponořené části tělesa.

Tedy vztlaková síla není přímo ovlivněna ani celkovým objemem tělesa. Ale je to diskutabilní, protože vzorec pro hustotu je

ró = m / V

m ... hmotnost tělesa

V .. celkový objem tělesa

Je to složitější.

Ale zjednodušeně lze říct, že vztlaková síla není ovlivněna rozměry tělesa.

Takže např. kmen stromu plave na hladině, podobně jako např. dřevěná kostka.

Údajně např. jehla na šití může taky plavat na hladině, při opatrném vodorovném položení. Nikdy jsem to nezkoušel, ale prý je to dáno tzv. povrchovým napětím kapaliny. Tady je odkaz na stránku, kde je to popsáno.

zsletohrad.cz/...

doplněno 31.03.20 16:22:

Správná poznámka od axuse. Napsal jsem to chybně.

Vztlaková síla závisí na hustotě kapaliny, ve které je těleso ponořené. Na hustotě ponořeného tělesa závisí velikost objemu tělesa pod hladinou kapaliny popř. to, zda těleso zůstane na hladině nebo klesne na dno.

Zdravím.Nemohu souhlasit s druhou částí první věty, tedy že "...vztlaková síla nezávisí přímo na hmotnosti tělesa, ale na hustotě materiálu daného tělesa." Slůvko ale bych nahradil slovem ani. Vztlaková síla závisí na hustotě, ale na hustotě kapaliny (případně plynu), nikoliv na hustotě tělesa...

Správná poznámka. Napsal jsem to chybně.

Vztlaková síla závisí na hustotě kapaliny, ve které je těleso ponořené. Na hustotě ponořeného tělesa závisí velikost objemu tělesa pod hladinou kapaliny popř. to, zda těleso zůstane na hladině nebo klesne na dno. .

Ve druhém doplnění příspěvku jsem chtěl napsat - od amose.

hodnocení

0x

Jako vždy - idiotská otázka. Jde o vztlak hydrostatický, hydrodynamický, aerostatický, aerodynamický nebo který?

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,já bych se obrátil na Archiméda,ten o tom něco určitě ví a pomůže.Z jeho zákona si určíte závislosti

vztlak.síly odvodíte snadno sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]