Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypočti povrch

Od: dablice odpovědí: 4 změna:

Ahoj, napíšete mi prosím, zda-li mám správné výsledky na tyto dva příklady?

Vypočti povrch pravidelného čtyřbokého jehlanu s hranou 10 cm a výškou stěny 1 dm a druhý příklad: Vypočti povrch pravidelného trojbokého jehlanu s podstavnou hranou 0,5 dm a výškou stěny 85 mm.

Moje výsledky: 300 cm2 a 71,8 cm2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Výsledek 300 je správně (podstava 100 cm2, plášť 200 cm2)

Druhý výsledek mně vychází 74,58 cm2

Podstava je rovnostranný trojúhelník - tady je odkaz na stránku, kde je vzorec

cs.wikipedia.org/...

Sp = 10,83 cm2

S = 10,83 + 63,75 = 74,58

dablice
hodnocení

A jak jste přišel, prosím, na obsah pláště? Myslela jsem, že je to 3x5xodmocnina z 8,5 na druhou - 2,5 na druhou/2.

Zdravím a odpovím za autora odpovědi: Plášť tvoří tři shodné rovnoramenné trojúhelníky, každý má základnu 5 cm a výšku příslušnou k této základně 8,5 cm (viz text: "...výška stěny..."), tedy 3 krát 5 krát 8,5 děleno dvěma...

A ještě malou poznámku: Pyth. větu uvedeným způsobem by bylo vhodné použít, pokud by oněch 85 mm byla boční hrana tohoto jehlanu, tedy rameno rovnoram.trojúhelníka se základnou 5 cm...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]