Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejdou mi vypočítat funkce, nevím jak na to

Od: nella odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosila bych o pomoc či radu.

Měli jsme se podívat na nějaké matematické video o funkcích a následně je vypočítat, ale nějak mi to nejde, nevím co dělám špatně. Ve škole to většinou pochopím hned při hodině, ale tady jsou spíše samé odborné pojmy a já bych to potřebovala vysvětlit nějak lidsky nebo více pochopitelně. Vím, že je to pro někoho asi triviální, ale už jsem z toho nějak mimo, potřebovala bych se do toho dostat. Předem moc děkuji za ochotu a přeji hezký den.

Mám tyto příklady

1. Určete definiční obor funkce f: : = + 1/ Určete funkční hodnotu v bodě 2 (2) =

2. Určete definiční obor funkce g: : = 2 − 6/ 2 − 1 Určete funkční hodnotu v bodě 5 (5) =

*/ = zlomek

Ta funkční hodnota je asi lehčí? To je jen to určení v intervalech? A jak vypočítám ten obor funkce?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To zadání je poněkud zmateční. Třeba ten druhý příklad: Nemá to být tak, že funkce r je definována předpisem"

g(x) = 2–1/(2–x).

případně úplně jinak? To vaše "/= zlomek" v podstatě nic neříká, a především v tom vašem zadání chubí jakákoloiv proměnná.

Tak až to napíšete pořádně, podívám se na to.

Může to být myšleno jako předpis konstantní funkce.

Pokud to tak je, tak řešení je

D(f) = R

D(g) = R

Tam jistě, může to tak být míněno, ale jaksi tomu nevěřím. Vždyť je to blábol.

Je možné, že zadání je :

y = 1/x

V tom případě

D(f) = R - {1}

Dosadit za x lze jakékoliv reálné číslo kromě 1, tedy znamínko - se v tomto případě čte: bez

Zdravím.

Pokud je ve jmenovateli té funkce samotné x, tak já si na rozdíl od toho, co píše lopezz v 15.14 dovedu ve jmenovateli na místě x představit číslo 1, ale vadila by mi tam nula...

Oprava, nějak jsem se nesoustředil.

Samozřejmě že v případě funkce y = 1/x je definiční obor

D(f) = R - {0}

Proto, že 0 nelze dělit a zlomek je jiný zápis dělení.

Inu, i mistr tesař se někdy utne , tím spíš někdo, kdo není mistr tesař :)

hodnocení

0x

Pokud není v předpisu funkce neznámá (tedy nějaké písmeno - používá se x), tak je to konstantní funkce.

Definiční obor konstantní funkce je množina R (je to množina všech reálných čísel).

Funkční hodnota konstantní funkce je stále stejná.

Tedy

f(2) = 1

2 − 6/ 2 − 1 = 2 - 3 - 1 = - 2

g(5) = - 2

Vysvětlení definičního oboru značeného D(f) a oboru hodnot značeného H(f) je asi např. zde

Definiční obor je množina čísel, které lze dosadit za nezávisle proměnnou (bývá označována x)

Obor hodnot je množina čísel, které mohou být výsledkem v předpisu funkce (bývá označována y)

Tady je odkaz na stránku, kde jsou popsány základní funkce

zsbrok.cz/...

Popis konstantní funkce je tady na str. 2

sspcb.cz/...

nella
hodnocení

Dobře, děkuji moc, kouknu na video a uvidím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]