Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet absolutní chyby měření

Od: ondra12 odpovědí: 4 změna:

Potřeboval bych poradit s tímto výpočtem.

Jako první si naměřím několik hodnot, v tomto případě délky, vypočítám průměr, a odečtu ten průměr od výsledků měření. Ten výsledek umocním na druhou.

Jenže pak přijde na řadu výpočet na absolutní chybu:

delta x = odmocnina ze součtu délek * (l- průměr l)/n.(n-1)
já vůbec nevím co znamená to první l, mohli byste mi prosím poradit? Nejsem si totiž jistý.

Jenom ještě tohle není úkol, narazil jsem na to ve sbírce a chtěl bych to spočítat.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kde si, prosim Te, vzal tenhle vzorec? Zrejme jsi ho nekde spatne opsal, nebo spise spatne pochopil.

Smerodatna absolutni chyba se spocte jako

delta X = druha odmocnina [ [suma od i=1 do i=n ( ( delta Xi )^2 ) ] / (n*(n-1) ] ]

Kde n je pocet mereni, delta Xi je zdanliva odchylka i-teho mereni.

Tedy. Nejprve spoctes delta Xi jako Xa-Xi, kde Xi je i-te mereni (X1, X2, ...) a Xa je aritmeticky prumer jednotlivych mereni.

Aritmetickym prumerem vlastne zjistujes nejpravdepodobnejsi spravnou velikost.

Toto provedes pro vsechna mereni od i=1 az po i=n, kde n je pocet mereni.

Ziskas tedy delta X1, delta X2, ...

Kazde delta Xi umocnis nadruhou a pak vsechny sectes dohromady.

Pak je vydelis n*(n-1), odmocnis druhou mocninou a ziskal si smerodatnou absolutni chybu mereni.

Vysledek se zapisuje ve tvaru Xa+-delta X [jednotka mereni].

Tedy aritmeticky prumer namerenych hodnot plus minus smerodatna absolutni chyba mereni. A uvedou se samozrejme jednotky, ve ktere se merilo.

Tvoje (l-prumer l) je v rovnici tak nejak navic.

ondra12
hodnocení

Ok děkuji moc, hned to du vypočítat. A ten vzorec jsem opravdu špatně neopsal, řekla nám ho i učitelka tak nevím.

Bylo tam absolutní chyba měření (střední kvadratická chyba aritmetického průměru) tak snad jsem to nepopletl já.

ondra12
hodnocení

Ok omlouvám se napsal sem ho špatně teď jsem si všimnul ještě jednou se omlouvám a dík.

lui*

Lidičky, jakou řečí to tu hovoříte? :). Já tomu nerozumím. :). To je středoškolská nebo vysokoškolská matika?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]