Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit s tímto výpočtem.
Jako první si naměřím několik hodnot, v tomto případě délky, vypočítám průměr, a odečtu ten průměr od výsledků měření. Ten výsledek umocním na druhou.
Jenže pak přijde na řadu výpočet na absolutní chybu:
delta x = odmocnina ze součtu délek * (l- průměr l)/n.(n-1)
já vůbec nevím co znamená to první l, mohli byste mi prosím poradit? Nejsem si totiž jistý.
Jenom ještě tohle není úkol, narazil jsem na to ve sbírce a chtěl bych to spočítat.
Kde si, prosim Te, vzal tenhle vzorec? Zrejme jsi ho nekde spatne opsal, nebo spise spatne pochopil.
Smerodatna absolutni chyba se spocte jako
delta X = druha odmocnina [ [suma od i=1 do i=n ( ( delta Xi )^2 ) ] / (n*(n-1) ] ]
Kde n je pocet mereni, delta Xi je zdanliva odchylka i-teho mereni.
Tedy. Nejprve spoctes delta Xi jako Xa-Xi, kde Xi je i-te mereni (X1, X2, ...) a Xa je aritmeticky prumer jednotlivych mereni.
Aritmetickym prumerem vlastne zjistujes nejpravdepodobnejsi spravnou velikost.
Toto provedes pro vsechna mereni od i=1 az po i=n, kde n je pocet mereni.
Ziskas tedy delta X1, delta X2, ...
Kazde delta Xi umocnis nadruhou a pak vsechny sectes dohromady.
Pak je vydelis n*(n-1), odmocnis druhou mocninou a ziskal si smerodatnou absolutni chybu mereni.
Vysledek se zapisuje ve tvaru Xa+-delta X [jednotka mereni].
Tedy aritmeticky prumer namerenych hodnot plus minus smerodatna absolutni chyba mereni. A uvedou se samozrejme jednotky, ve ktere se merilo.
Tvoje (l-prumer l) je v rovnici tak nejak navic.
Ok děkuji moc, hned to du vypočítat. A ten vzorec jsem opravdu špatně neopsal, řekla nám ho i učitelka tak nevím.
Bylo tam absolutní chyba měření (střední kvadratická chyba aritmetického průměru) tak snad jsem to nepopletl já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.