Nejste přihlášen/a.
kouknul jsem na odkaz, jistě je v něčem užitečnej, nicméně do značný míry jsou to až příliš zkratkovitý poučky, jaký ve svym příspěvku kritizuju, viz tato perla:
Kronika Pickwickova klubu – tento román je idylickým obrázkem staré Anglie, plné úsměvů, zeleně parků a luk a ptačího zpěvu. Velmi brzy se ukáže, že toto není celá Anglie, neboť když se pan Pickwick dostane shodou okolností do vězení, celý obraz náhle šedne. Vše však končí k obecné spokojenosti. - kurva, každej, kdo si Kroniku Pickwickova klubu jen několik hodin napřeskáčku letmo prolít, musí vědět, že tahle chrakteristika je takovej pitomej blábol, až se nad tím tají dech... - to je přesně to, o čem píšu - formální školský shrnutí do absurdna znetvořující podstatu textu (tady dokonce v rámci zjednodušení až vyfabulovanou - o tomhle to přece není)... - jestli si mám o Pickwikovcích pamatovat tenhle veleblábol, nebo nic, vyjde nastejno...
milá tazatelko, tohle je dost v prdeli - totiž bez načtení minimálně víc jak desítky vesměs objemnějších knih + několika dramat je zodpovídání těchhle otázek jaksi nesmyslný...;
a pokud se nedá předpokládat, že odpovídající má mít tohle všechno opravdu načtený (nebo to má načíst v rámci tohoto zadání, což sotva, vzhledem k časový náročnosti a současným omezením), tak to podporuje mou teorii, že učitelé provádějí výuku, resp. spíš prezentaci, literatury, jak naprostý hovada...;
pokud se totiž ta konkrétní znalost všech zmiňovanejch textů nedá u studenta očekávat, tak se tenhle úkol mění v naprosto zbytečnou formalitu, kdy se mají odvrčet jen nějaký vnější, naprosto nezažitý (tudíž bezcenný) údaje (který mu krom případnýho dosažení dobrý klasifikace budou téměř k hovnu, tím spíš, že na drtivou většinu dík tý vnější nezažitosti beztak záhy zapomene);
bez konkrétní znalosti textů, ke kterým se otázky vztahujou, má tenhle úkol jen ten smysl, že ten, kdo věc nemá navrčenou už z dřívějška, se naučí zvládnout (spíš "zvládnout"), nějak zpracovat tematiku, o který vlastně nic neví - sice taky užitečná dovednost (i když v podstatě negativní), ale co se výuky literatury týče, naprostej propadák...
na tohle se ovšem tazatelka neptala, navíc už je možná na odevzdání otázek pozdě, ale můžu teda zkusit něco konkrétního k věci odpovědět, jen tak letmo, protože celou záležitost považuju za idiotskou (viz výše) a nijak zvlášť mě nebaví (ono skoro všechno by se dalo dohledat pod heslama třeba jen na wiki, o to se já pokoušet nebudu)
ad 2 - naturalizmus je zřejmě takovej drsnější (viz asi jakejkoli Zolův román) - tam se líčí různý (negativní) jevy právěže naturalisticky syrově;
že by se základy realizmu daly najít už v 18. století, tomu věřim (teda jako skoro se všim - pod nějakym jinym úhlem pohledu by se jistě daly najít už dřív), myslím wiki nabízí Swifta a Defoa, mě napadnul Fieldingův Tom Jones, možná i další Fieldiengovy věci, ale ty neznám,
ad 3a - tohle je samozřejmě vše na netu a jistě i v učebnicích, to bych sice zvládnul nazpaměť, ale k čemu;
Gogol (Revizor) a Dostojevskij (Zločin a trest) jinejma svejma prózama skoro jistě z realizmu víceméně i vybočujou (a asi poněkud vybočujou i těmahle, já ovšem ke svý hanbě Zločin a trest nečet...);
co kdo dělal, ani moc nevim a považuju to za nepříliš zajímavý a důležitý, pro Maupassanta by mělo platit, že ve své literatuře asi typickou sexuální tematiku provozoval i v reálném životě, dík čemuž umřel na syfilis (ale to mám taky jen z beletrie (Axel Munthe Kniha o životě a smrti - taky dobrá a dost čtivá, ne moc známá kníha, o realizmus se ovšem nejedná)); Maupassant se mi taky nejeví jako moc typickej realista;
(ad 3b,c,d,e - no tak tohle je přesně to, o čem píšu - buď VŠECHNY knihy (tj. 9) znám na základě aspoň částečnýho pročtení, anebo je prakticky nesmysl na takovou otázku odpovídat (jen nějakou zprostředkovanou, nic mi neříkající namemorovanou poučkou; sám bych teď z hlavy dal dohromady málo; všechny body, především c a d působí školometsky, a vypadá to, že sám vyučující je vypotil, aby se něco zadalo...))
ad 4 - to má bejt Ibsen a dál se tím zas nehodlám zabejvat - viz výše...
ad 5 - to má zřejmě bejt Mark Twain (kterej se ovšem dle mě od takové té typické realistické literatury odlišuje)
ad 6 - to má skoro jistě bejt Čechov
pro tazatelku obecnějc - co se literatury tejče, chce to prostě mít co největší fůru titulů načtenou - bez toho je přístup k literatuře prostě nemožnej (bonus za toto úsilí je osvojení si jazyka na vyšší úrovni, což spolu se znalostí tý literatury (a trochy dalších z literatury nabytých znalostí) by mělo znamenat vyšší stupeň kultivovanosti, dejme tomu i intelektu, a dejme tomu tudíž (za jistejch okolnosí, v jistym prostředí) i vyšší společenský status (ne statut (-: ))
a jinak ještě tazatelka může předat můj vzkaz vyučujícímu - pokud neplatí, že uvedený tituly odpovídající studenti znají z četby (což neplatí jistě - už vidim takovou rozsáhlou četbu...), vyučuje literaturu fakt jak debil;
zhruba stejný téma by se mnohem užitečnějc dalo pojmout tak, že by zadavatel poslal úryvky textů těch autorů (asi míň jak vlastně 11, 12) se sadou otázek, pokynů, vycházejících z textů; případně by od každého díla dalo poslal i několik kratších úryvečků (z různých částí knihy, s vynechanými jmény a jinými reáliemi, aby se příslušnost textů musela odvozovat z charakteristiky textu); a asi nejlíp přidat i pár příkladů nikoliv realistický literatury (třeba u Francouzů něco z Huga, Evžena Sue) a jednim z úkolů by bylo i přiřadit úryvky k autorům a vyselektovat realistické úryvky od jiných;
otázky by od obecnějších (viz to zákl. přiřazení, proč to odpovídající takhle roztřídil, jak se mu kterej text líbil apod.), až ke specifičtějším asi tematicko+stylistickým, vycházejícím z jevů v textech (kterýžto příklady už sem dát nemůžu, protože nemám ty konkrétní úryvky a nejspíš ani nejsem s to takový otázky vyspecifikovat)
- samozřejmě, tohle všechno by bylo asi značně náročnější (nejen na zadání, ale i posuzování odpovědí a další následnou komunikaci), ale taky by to bylo neskonale užitečnější
(a než tohle, tak by i bylo užitečnější napsat studentum doporučení, co si mají přečíst a pak kdyžtak na základě jejich volby položit pár orientačních otázek (línější (samo)studenti by se na to samozřejmě vykašlali, ale ty, co by si něco přečetli, by z takovýho zadání měli na rozdíl od tohodle nesmyslu nějakej užitek)
(bejt rodičem, z takovýdleho zadání domácí práce bych teda nadšenej nebyl...;
OA Dušní... - no tak doufejme, že i pokud je tahle otřesnost reprezentativní příklad výuky literatury, se slohem, resp. rozvojem dovedností ve vyjadřování, a s českým jazykëm to u nich vypadá líp, anebo aspoň s profilovými ekonomickými (matematickými) předměty...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.