Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to empatie (odpovědnost a sebeúcta)?

Od: katuska* odpovědí: 27 změna:

Zdravím,v předmětu zaklady spolecenskych ved mam udelat referat a vylosovala jsem si: empatie (odpovednost a sebeucta). no a ja nevim jestli mam psat o empatii nebo o te sebeucte a odpovednosti,jako jak to mam napsat a sepsat jako dohromady nebo co to ja fakt nechapu!. no a mamjeste dat priklad ze zivota ,takze jestli vy neznate nejaky priklad z toho e nebo stranku.PRosím pomoc.petku sreferatu nechu!Budu vam hodne vdecna

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

tak zkusme nějaký příklad ze života:

mám napsat referát na téma zodpovědnost a sebeúcta, a ještě něco okolo empatie... zmocnil se mně pocit bezradnosti, protože nemám ani šajnu o tom, co napsat, nechci pětku, takže začínám mít pocit zodpovědnosti vůči sobě, rodičům, zkouším se vžít do jejich pocitů, když zase donesu další kouli. Jedním z nápadů je svalit část zodpovědnosti na někoho jiného, obrátím se na poradnu, o které vím, že na ní jsou lidé, kteří se také umějí vžít nebo vcítit do kůže a pocitů toho druhého, lidé, kteří měli tolik zodpovědnosti vůči sobě, že se celý život učili a přijímali množství informací. Mne to ještě jen čeká, ale mám tolik úcty k sobě, že to nevzdám, zkouším to teda napřed s pomocí jiných. A tak do zadání otázky dávám výrazy bezradnosti, zmatenosti, sypu si popel na hlavu, kličkuji, však někdo se vcítí a udělá to za mne, nebo aspoň pomůže. A potom to opíšu a bude referát, aspoň na čtyřku. Fúúj, máme to za sebou. Není to ale tak jednoduché, tou čtyřkou bych nepotěšila ani sebe, ani rodiče. Tolik zodpovědnosti ještě mám. Takže to nevzdávám...V rámci zvyšování sebeúcty mně ale napadlo, že mohu použít více i svůj mozek, na to ho mám. Když umím napsat do poradny, umím také napsat do vyhledavače slova jako sebeúcta, zodpovědnost a empatie. Takový Google mi na heslo sebeúcta vyhodí okolo 95 tisíc hesel, začnu se v nich hrabat a už prvních ne 950 ani 95, ale 9 hesel mi dalo tolik materiálu, že o sebeúctě mohu dělat referáty pro plno dalších spolužáků... na heslo zodpovědnost Google vyhodí takové obrovské množství odkazů, že mi stačí použít hned ten první, co o ní píše Wikipedie. To samé si mohu vybrat u hesla empatie. Takže po ne nadarmo stráveném čase u počítače mám množství informací a poznámek, ze kterých mohu poskládat svůj referát. Dalo to sice dost práce, bylo třeba překonat svoji bezradnost a pocit zmatku, ale nakonec to vyšlo. Pocit zodpovědnosti mne donutil udělat práci tak, že její výborné ohodnocení zvedne moji sebeúctu na vyšší úroveň. U srdce mne hřeje pocit, že rodiče bude hřát pocit, že nejsem zase takové dřevo...

o té odpovědnosti, sebeúctě a empatii už si něco vyber sama... neboj se, dokážeš to...jen začít

doplněno 20.09.10 08:07:

na ten příklad ze života si nečiním autorská práva, klidně ho dej do referátu...akorát si potom musíš zase něčím jiným zvýšit sebeúctu, protože opisovat se nemá...*smich*

katuska*
hodnocení

HHAHa:) ,,Jo jo povedlo se ti to!"( Tohle chceš slyšet?MNO asi jo,protože do poradny chodíš,abys sis tady něco zkompenzoval, ajá nevím co!Máš problmyve škole, v rodiněnebo v kolektivu?:D Asi jo,když tady hazíš své emoce...ALe to bude dobrý neboj! Žádnou konkurenci nemáš!) PS:Bych se ještě divila:D protože tohle fakt nedokáže nikdo!Že?

marenka*

Katuško, tak na tohle mám jen jednu odpověď.

Jsi blbá. *bzum*

katuska*
hodnocení

Jo? a proč:DTak to mi řekni do podrobna proč...to chu slyšet

marenka*

Katuško, protože Hejkal Ti napsal přímo předpisový referát. A Ty, místo aby ses zamyslela, tak mu vynadáš. *zed* Vzala sis z toho jenom slova, řekla bych vztahovačně, ale naprosto mimo. On tím nechtěl říct, jaká jsi, ale jak by ten referát měl vypadat. ;)

katuska*
hodnocení

No tak to se omlouvám,zapomněla jsem poděkovat...Moc díky za příklad,ale to co jsem napsala neberu zpět,protože jsem citlivka,ale jinak dky Hejkal,napsal to dobře Ještě jednou dky,me to do hlavy necvrnklo,Dobrou noc

hop®

Katuško, přečti si, prosím, všechny reakce na Tvůj dotaz. Potom snad vše pochopíš.

katuska*
hodnocení

Proč bych se měla ohlížet na všechny reakce?Z toho jsem si vzala ,že všíchni jste primitiv a jen jedna z mála mi dokázala pomoc,protože věděla na co se ptám.Ale vy do poradny chodíte jenoim na buzeraci,tak co si z toho mám vzít?Jen jedno,ale nechci tady nadávat,A reakce mě fakt nezajímají,protože kdybych se měla ohlížet nad vším co mě nebere ,tak pak bych tady neměla co dělat:DJá si jdu svou vlastní cestou a zrovna ty,taky malý:D mě nezajímáš protože jsi to jenom pouze ty!:D

pt®

Katuško, měla by sis vzít něco od Hejkala k srdci. Nemají zde všichni jen studentský věk, ale mají i životní zkušenosti. PT /stařenka/

hop®

Hejkale, *palec*!

doplněno 26.09.10 21:10:

Katuško, jestli jsi Hejkalův improvizovaný sloh nepochopila, pak už netuším, jak poradit...*nevi*

katuska*
hodnocení

Proč si myslíš ,že jsem ho nepochopila?:DJá se něco takového napsala?O tom fakt nic nevím:D žeby sis domyšlel věci?...asi tak mno:D

hop®

Katuško, z některých indicií tuším, že nejsi zcela vyrovnaná osobnost, proto si občas troufám něco domyslet. Druhý dotaz na jedno téma mluví za vše, přesto mám dostatek empatie, abych Tě neodsuzoval, abych se Tě snažil pochopit. Jsi teď velmi "veselá", ale ve skrytu své osobnosti máš úplně jiné problémy, s kterými se trápíš a neznáš na ně odpověď, řešíš to dotazem na úplně jiné téma tady, na zcela anonymní poradně. Nechci Tě nijak trápit, je demokracie, tak to ber tak, že pouze píšu své myšlenky - přežíváš to, toleruješ to, chápeš to?

katuska*
hodnocení

Mno řekni mi teď přesněco dělám špatně,nechám sepoučit,monžná,jo a vím co je to empatie,ale prosím tě ,doufám že sis to přečetl od shora dolů co jsem chtěla,protože si myslm že jsi toho hodně nepochopil,a znovu jsem to napsala proto,že mi jednoduše někdo řekne svůj přiklad ze života,protže já o v tom referatu nemám mít jenom jeden(ten přklad) ale 5...A mám 3 A víc mě nenapadá,mno a tak jsem se chtěla poradit s poradte.cz,ale jak vidim tak by tu stránkou měly přejmenovat,a myslím že už to nebudu komentovat,protože pro mě je čas duležity,než tady véést diskuzni krouzek ,ktery nema hlavu ani patu waa

pt®

Katuško, myslím si, že jste dostala za úkol napsat referát o empatii, odpovědnosti a sebeúctě.Řeknu Vám ze života, když nemáte úctu k sobě, nemáte ji ani k druhým. Odpovědnost, nést následky za své činy a slova. Empatie, vcítit se do pocitů druhého. Bude to pro Vás těžký referát, protože Vám asi tyto jmenované empatie, odpovědnost a sebeúcta chybí. Myslím to opravdu dobře. Mějte se, PT /stařenka/

hop®

Katuško, neříkám, že děláš něco špatně! Mám v sobě trošku té empatie, proto chápu to co děláš! Nevyčítám Ti vůbec nic, moje sebeúcta mi to nedovolí. Tady v této poradně nejde o to, aby Ti někdo napsal Tvůj domácí úkol. Tady jde o to, že Ti lidé budou radit jak to napsat. A když po této debatě sama pochopíš o co jde, a sama budeš schopna napsat SVOJI práci, tak tahle poradna splnila svůj účel. A jestli jsem Tě já osobně trošku nas*al tak se omlouvám, ale jestli to bylo k prospěchu Tvé věci, tak jsem i přes Tvoje nas*ání moc rád, že jsem Ti trošku pomohl! ;)

katuska*
hodnocení

Jo je demokracie,takže si klidně sám můžeš domyslet,proč jsem se ptala,měto dalšííuž fakt nezajímá,protože takhle si to umí přvést každý čkověk,ale stebou se nemá cenu bavit,protože ty tady jak vidím jeno sbíráš zkušenosti,,,mno jak velká škoda že jsi to pochopil dobrúúú noc:D

marenka*
hodnocení

1x

Podle mého empatie, odpovědnost a sebeúcta spolu úzce souvisí. Ve chvíli, kdy se setkám s člověkem, který mě bude žádat o pomoc a já nebudu k pomoci přistupovat odpovědně a tak, abych se sama za sebe nemusela stydět, tak mi ta empatie je k ničemu.

K čemu bude, že budu sice chápat hladového, budu vědět, jak mu je, ale poradím mu, ať jde krást? ;)

hop®

Mařenko, vše souvisí se vším, ale tyto záležitosti nejsou spolu nějak úzce svázány. Mohu mít sebeúctu - zdravé přirozené sebevědomí bez špetky empatie, a jsem cenný člověk pro jiné sebevědomé lidi. mohu mít velkou zodpovědnost za sebe a své blízké, ale bez empatie nepomohu nikomu "cizímu". Hladovému poradím, jak nehladovět. To je pouze rada. Sebeúcta je to, že mu poradím, protože mu nechci uškodit a nedat špatnou radu. Empatie je že vím že má hlad a proto mu poradím. Odpovědnost je to, že mu poradím něco jiného než krást. Mařenko, pouze přemýšlím "nahlas", asi mi odpovíš a budeš mít výhrady, počítám s tím a od Tebe kritiku rád přijmu. I v tom je má sebeúcta, protože JÁ jsem si Tě vybral jako člověka, jehož kritku rád uznám a přijmu, protože bývá konstruktivní a já se z ní rád poučím! *srdce*

marenka*

Hope, k tomu není co dodat. Máš pravdu. *palec* A je to paráda, takhle se zamyslet, četla jsem to snad 3x a vždycky najdu něco nového, nový náhled. Super, děkuju. *pusa*

empatie
hodnocení

0x

Empatie je schopnost vcítit se do problémů,nebo lépe řečeno do pocitů druhého člověka.

katuska*
hodnocení

je děkuju moc za rychlou odp.ale co je to empatie-dala jsem to jako nazev abych nalakala lidi,protoze na to odpovi kazdy diky netu,ale ja potrebuju pomoct s tim co jsem napsala pod tim!ale jinak moc diky jo a kdyz jsem u toho ,nevite co je to odpovědnost -odborněji jako referat?..děkuju předem

empatie

Odpovědnost je sebereflexe mých činů.Tedy, jsem si vědom co svými činy způsobím či co bych mohl způsobit.Uvědomuji si,že já jsem plně původcem /autorem/ svých činů i s jejich následky.

katuska*
hodnocení

děkuju moc

empatie
hodnocení

0x

Sebeúcta je zralý /dospělý/ vztach k sobě samému.Přijímám sám sebe a zasloužím si, aby se mnou bylo jednáno a zacházeno jako s hodnotným člověkem.Vím co jsem a co nejsem a plně to přijímám,protože to jsem právě já a já jsem to jediné co mám.

katuska*
19.09.10 22:56
hodnocení

děkuju

katuska*
hodnocení

a neznáte nějaký příklad ze života jako co bych mohla rict treba o vciteni(empatii),sebeucte...?Prominte ze otravuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]