Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutnost nosit roušku ve škole a klaustrofobie

Od: susenka2002 odpovědí: 24 změna:
Zdravím, chodím na střední školu a dozvěděla jsem se, že pokud se půjde k květnu nebo červnu do školy, tak s rouškou. To je ale pro mě klaustrofobičku noční můra Nic na tváři nesnesu, mám z toho silné pocity úzkosti a záchvat vůbec nevím, co si počnu, jak to vyřešit, jak překonat tu úzkost :( Pokud jste se s tím setkali, jak jste tu úzkost řešili, když je rouška povinnost? Teď kvůli tomu samozřejmě ven nechodím. Ale do školy muset budu...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nedokážu si představit, jak Ti je, takže se omlouvám, jestli Ti radím blbost, ale nešlo by si na to postupně zvykat? Třeba kdyby sis to nasadila doma na minutu, pak sundala, zkoušela prodlužovat intervaly... Rouška je nepříjemná každému, ale časem si na to většina lidí zvykne. Jestli to pomůže, sežeň si nějaké, které se Ti budou líbit a v rámci možností, aby ses těšila, že si ji vezmeš.

bressy
Ministerstvo Zdravotnictvi mi opak9vane potvrdilo že Klaustrofobici maj8 vyj8mku a rousku nosit nemusime.Me vyvolava uzkostne stavy i to kdyz je maji na ksichte druzi.Predstava ze mi nekdo prelepi hubu nebo uzavre do auta nebo svaze ruce mi vyvola tezky záchvat.Rousku teda zasadne nenosim.A na MZ.mi rekli,ze to nemusim nikomu dokazovat zadnym potvrzenim ani nijak!Jen rici,ze mam vyjimku.
Dat přip.tf .na M.Zdr.224972222

hodnocení

1x

Zdravím. Také možná poradím hloupost, ale napadlo mě, když jste doma a máte více času, zkusit si z toho udělat přednost. Pojmout to jako modní doplněk. Můžete si sama ušít několik roušek, které bude ladit s Vaším oblečením. A můžete si je udělat tak, aby byly pro Vás co nejpohodlnější ( navlékání za uši, či s dvojím vázáním...) Zabavíte se a ještě si postupně zkusíte zvykat. Hlavně se nepoddávejte negativním pocitům, není to příjemné pro nikoho, ale všichni to musíme nějak zvládnout. Připravte se na tu situaci předem a třeba to pak ani nevyužijete. Možná bych i poradila koupit si bylinkový čaj na uklidnění a nervy, aby Vás to tak neděsilo.

bressy
Přispevky,kde nekteři radi,aby se klaustrofobici trenovali doma po chvlkach v roušce?Co je za hloupost?Vůbec nechápete oč jde a jak se citime a co ty stavy způsobují!Taková blbost!Poradte levákům,aby doma vždy 1h.psali pravačkou a postupne si přidávali

bressy, zkuste si najít dobrýho psychologa. Já se "léčila" z agorafobie. Nebyla jsem ani schopná vyjít z domu a jít do obchodu. Dnes dělám v nákupním centru ;) . Přesně vím jak vám je. Opravdu to chce trénink popř. léky na zklidnění úzkosti a paniky.

hodnocení

1x
Tak pokud je mi známo, postupné odvykání je jedna z cest, Jak bojovat s fobií, ale nemusí být jednoduchá a nemusí fungovat vždy. No ale možná byste to zkusit mohla
doplněno 27.03.20 15:16: Možná doplnit nejakÿm rozptýlením? Nevím, jsem laik.

hodnocení

1x
Trénujte, dokud jste v domácí pohodě. Pokud nemáte koupenou ústenku, ušijte si na doma néjakou hodně tenkou a lehkou, se kterou si budete zvykat.

hodnocení

1x

Věřím, že něco natrénovat jde. Vadily mi výšky a chtěla jsem se dostat na rozhlednu v našem městě. Dělala jsem to tak, že jsem začala výstup pár schodů a vrátila se, další den o něco víc a tak to pokračovalo. Nakonec jsem to dokázala, už si nepamatuji, za jak dlouho. Určitě to nebyl ani měsíc. Tak s chutí do toho, je to pěkný pocit, když člověk překoná sám sebe.

liska5

Přesně tak*palec*

liska5
hodnocení

0x

Nebo si sehnat takový ten plastový štít, jako mají zubaři. Čiré plexisklo. Nepřiléhá na pusu...Místo praní omyjete jarem...

hodnocení

0x

Navstevovani stredni skoly neni povinne. Tvoje volba.

lee*
hodnocení

0x
Ja klaustrofobik nejsem a neumim si predstavit, ze pujdu do prace s rouskou. Proste cokoliv na obliceji nesnasim. Z kramu jsem venku za par minut, uz tak mam oblicej zapareny, mam pocit ze nemuzu dychat. Navic se mi ustavicne mlzi bryle, zadna z rad na to nefunguje a jsem z toho fakt zoufala. Tedy naprosto chapu, ze pro nekoho to muze byt velmi tezke. Zkuste si usit nejakou volnejsi rousku - prilehajici okolo obliceje ale vice mista uvnitr, aby nebyla moc pritisknuta k ustum atp.
hm*

Na ty brejle - nějak tu roušku dole trochu povol, aby moc netěsnila, když bude moci vzduch volněji unikat spodem, nebude se tolik vyfukovat do brýlí. A pak najdi vhodnou polohu pro brýle: ani ne moc blízko (to se pak orosí i troškou vzduchu), ani ne moc daleko; když jsou tak akorát, tak tu roušku kolem nosu trošku přitlačí a zmenší horní škvíru, takže nahoru jde o malinko méně vzduchu, ale zároveň za brýle může dost vzduchu z okolí a to pomáhá s odmlžováním. Každopádně nechodit moc rychle, když budeš moc funět, nepomůže vůbec nic.

Volnější roušku bych asi nedoporučil, bude se z ní dělat velký pytel a bude se tak dýchat hodně použitého vzduchu.

Trvalé nošení roušky bylo jedním z posledních omezení (nebo se pletu?), takže ho snad jako jedno z prvních zas zruší, školáci by pak už chodili bez roušek.

id

Aby se manželovi nerosily brýle, zašila jsem do roušky v místě kde je nos, tenkou kancelářskou sponku. Po nasazení roušky si manžel vytvaruje roušku kolem nosu a je po rosení brýlí. Zašitý drátek v roušce perfektně drží tvar roušky kolem nosu a také rouška neputuje až k očím.

Lee, možná máte roušku z příliš neprodyšné látky? To se nedoporučuje i z důvodu rychlého vlhnutí takové roušky vlivem dýchání (a vlhká rouška ztrácí funkčnost, jak nás všude upozorňují). Látka by měla být bavlněná, ne úplně hustá. S brýlemi neporadím, ale obličej by se pod rouškou tak snadno potit neměl.

joudic*
nemate nosit hadr ale jednorazovou rousku, o te ani nevite. Jednorazove jsem mel 2 v aute a vydrzely cely nouzovy stav, nosil jsem ji jen na okrasu, abych dodrzel narizeni. Za petikilo se jich da koupit 100 a to vam vydrzi nejmin 2 roky.

hodnocení

0x

Je potřeba volit menší zlo. A ono opravdu existuje. A také platí:

Nutnost nosit roušku ve škole a klaustrofobie

hodnocení

0x

Rouška není povinná pro všechny. Porouchaní jedinci mají výjimku.

Jednoduše a jasně, kdo má papíry na hlavu, nemusí ji nosit.

jabraka*

Myšleno tedy nosit roušku,ne hlavu!

JB

bressy
hodnocení

0x
Zadne papiry na hlavu mit nemusite ani nikomu ukazovat.Klaustrofobie urcite porucha je,ale může být i karmická,což asi v mém připadě je,protože jsem se s tim už narodila a postupně se vse odkrývalo,jak jsem rostla a uvedomovala si sebe sama.No ani
jsem nevedela že mam neco,co jiní ne chápete?
Odstranit to teda nejde a rady postupne co tam nekteri píší haha vůbec nechápou o co jde.Je to jakoby jste předělávali leváka na praváka.A pokud je to neco jako autismus tak ten taky nezrusite ničim.Nebo když je někdo s IQ 40 tak mu ho taky nenavýšíte atd.atd.
Jde jen o to,žeexistují různé formy a stupně.

jabraka*
hodnocení

0x

Klaustrofobie je duševní porucha,kdy pacien má problémy z pobytu v uzavřeném prostoru.Myslím si,že pobyt s rouškou v hale stadionu by K. vyvolat neměl!

JB

S tím souhlasím,co píše jabraka, rouška je jen malá komplikace v životě člověka. Lidem v dnešní době chybí fyzická aktivita, myslím práce, která je nezbytně nutná pro přežití. Nasadí si roušku a ted mají čas na to se pozorovat, jestli z toho mají fobii, stres nebo depresi. Něco je špatně.

bressy
hodnocení

0x
Ahoj diky za rady ohledne klaustrof9bie a rada bych vam odpovedela.
Tak za 1.žadneho psychologa jsem od jara nesehnala,jsou neochotni pom9ci,docela lhostejni a ze pacienty neprijmaj a nemaj jak pomoc.Oslovila jsem 4 možné a všichni mi i do chvile polozili tf.že nemaji čas a nemeli zajem mne ani vyslechnout!
Rada ,šit si doma módni roušky?A proč proboha když to na ksicht ani nedám?Vůbec nechapete teda co to klaustrofobie je a jak je rozmanitá a ojedinele složitá.Dostanu panický záchvat i z toho jak nekoho zasypou ve filmu,zalepi ústa,zavřou do kufru a pod.Šilena úzkost a bolest na hrudi a nemohu dychat.Hazim sebou,utisk rolaku tak ho servu ze sebe!Po operaci lokte sadru na 5 tydnů,nastesti tzv.otevřenou,sotva jsem ji rozvazala a pak zavazala začal nový záchvat.Kdyby byla normálni sádra tak zešilim je to strašné!Přitom jsem jinak velice vyrovnana veselá,silný smysl pro humor!Dostanu se ve chvili do šilenostiHrozná panika a jako se cpát sedativama?za jedno to nepomuze jen vas to narusi ve vsech smerech!V nemocnici 3 dny byli bezradni,bylo to strašné nežli mi to sundali a střidali se v prevazu ,zda to snesu.Hruza.A doma des.Porad jsem rozvazovala a zavazovala behem h.i 3x divim se,ze se ruka vubec zahojila.Ty strasne pocity,uzkosti,stresu atd.Mam to karmické od mala a nejde to odstranit.Popisuji minimum.Tezky stres uz lidi v rouškách.Ješteže ,to už nenosi venku.!Rozhodne žadny trenink taková kravina,jak vás to napadlo?Levák,aby psal pravou?Kavina,jak vas to napadlo?odnaučíte levaka?Proste to nenosim a hotovo stejne je to nesmysl jen útok na svobodu lidí jak jim ucpat hubu a opet ukrast kus suverenity!Žadná rouska vás nechrani pred virem je to kravina.To by tim neonemocnelo t8sice lékařů a sester po vlasy oblečeni v oblecích,brylich,rukavice atd.Hledejte pravdu a nevěřte těm báchorkám.Bressy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]