Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s českým jazykem. Něco mám doplněno, ale netuším zda je to správně Byla bych velice ráda za radu a za případnou opravu děkuji.
Odstraňte chyby ve větné stavbě
Na každé jízdence je červená nálepka, kterou když návštěvník odlepí a odevzdá po návratu u východu z areálu, obdrží od dopravce malý suvenýr. - tuto nevím
Přeprava a manipulace s ropnými látkami probíhá podle speciálních směrnic.- Přeprava a manipulace ropných látek probíhá podle speciálních směrnic.
Radek je zvyklý a spokojený s maminčinou kuchyní.-Radek je spokojený s maminčinou kuchyní, je na ni zvyklý.
Je třeba předpokládat s tím, že sazby pojišťoven porostou.- Je třeba předpokládat, že sazby pojišťoven porostou.
Ve většině případech měl naprostou pravdu.- Ve většině případů měl naprostou pravdu.
Z první věty (složitého souvětí) bych udělala věty dvě:
...je červená nálepka. Když ji návštěvník odlepí...
2.: Přeprava a manipulce - v podmětu jsou dvě aktivity, proto bych přísudek napsala také v množném čísle - probíhají.
3.: Buď vaše úprava, nebo obrácená. Radek je na maminčinu kuchyni zvyklý, je s ní spokojený.
4. OK
5. OK
Ve větě :"Přeprava a manipulace s ropnými látkami probíhá podle speciálních směrnic." bych ve shodě s @bimbam dal množné čí slo, ale já osobně větu upravil razantněji:
"Přeprava látek a manipulace s nimi probíhají podle speciálních směrnic"
(S bodem a souhlasím plně,jen mne napadá, že i ponechání jediné věty by bylo možné, kdybych dvě navržené věty spojil spokjkou "a". Ale i tak se mi ty dvě věty líbí více.
Ve větě 4 lze také místo "jetřeba předpokládat... " napsat " je třeba počítat s tím,..."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.