Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika- 1.ročník SŠ

Od: norbert odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

neví někdo prosím, jak to vypočítat?

Jsem v tom úplně ztracen, fyzika není můj kamarád.

Předem mooooc děkujuuuuuuu ♥

1. Nejhlubší místo v Tichém oceáně je v hloubce 11 034 m. Určete v této hloubce a) hydrostatický tlak, b) velikost tlakové síly působící na plochu o obsahu 1 cm2. Hustota mořské vody je 1 020 kg × m–3, tíhové zrychlení počítejte 10 m × s–2. (110 MPa, 11,03 kN)

2. Jak velkou silou je přitlačována k okenní tabuli přísavka o průměru 3 cm při normálním atmosférickém tlaku? (72 N)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

0x

Dosadit do vzorce pro hydrostatický tlak snad dokážeš sám.

norbert
24.03.20 14:33
hodnocení

*mir*

norbert
24.03.20 14:36
hodnocení

109 kn?

xx*
24.03.20 14:56
norbi
hodnocení

a ta tlaková síla?

norbi
hodnocení

moc vám děkuji

norbert
hodnocení

Pomůže mi někdo?

qfe
hodnocení

0x

k otázce 1. Hydrostatický tlak je roven P=F/S v našem případě F je tíhová síla vody, tedy F=mg. Po dosazení dostáváš P=mg/S za hmotnost m můžeš dosadit V*ro tedy součin objemu a hustoty vody. Za objem V můžeš dosadit S*v, kde S je plocha a v je výška. Po dosazení zýskáváš P=ro*g*v (který si můžeš pamatovat). Dosadí za příslušné hodnoty, čímž dostaneš číselný výsledek 1,1*10^8 Pa

2. Přísavka je přitlačována díky tlakové síle ta je ze vztahu P=F/S vyjádříš F, čímž dostaneš F=P*S za plochu S dosadíš pí*r^2, tedy obsah kružnice. Výsledný vztah tedy je F=P*(pí*r^2)=72 N

(bacha nezapomeň, že průměr je dvakrát větší, jak poloměr. a že atmosférický tlak je roven 101325 Pa)

norbert
hodnocení

Moc děkuji

b) velikost tlakové síly?

qfe
Je to stejný jako u cvičení 2. tedy F=P*S=1,1*10^6
norbi
hodnocení

Hydrostatický tlak:

P= h*p*g

P= 11034*1020*9,81 Pa= 110 408 410,8 Pa

Zaokrouhleno 110 MPa

To chápu...

P= F/S

F= P*S

F= P* (ro*r2)

... nějak jsem se do toho zamotal, jak jsou ty jednotlivé výpočty

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]